Afganistan’dan İran’ın Hirmend nehir suyundan hakkının verilmesine dair işbirliği sözü

  • 02 Ağustos 2022
  • 122 kez görüntülendi.
Afganistan’dan İran’ın Hirmend nehir suyundan hakkının verilmesine dair işbirliği sözü

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Afganistan’da yönetim yetklilerinin, Hirmend nehir suyundan İran’ın hakkının verilmesine dair işbirliği konusunda söz verdiklerini bildirdi.

IRNA’ya göre, İran dışişleri bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İran Meclisi Tarım, Su, Doğal Kaynaklar ve Çevre Komisyonu toplantısında yaptığı açıklamada, Taliban yönetiminin İran’ın su haklarının yerine getirilmesi konusunda harekete geçme sözü verdiklerini ve bu doğrultuda yakında İran Enerji Bakanlığı’ndan  teknik bir heyetin, sorunları ciddi şekilde takip etmek için Afganistan’a gideceğini söyledi.

İran’ın Hirmend iddiası, İran’ın Sistan bölgesindeki Hirmend Nehri’nin suyuna ilişkin yasal iddiasına atıfta bulunuyor,  İran ve Afganistan ülkesi hicri kameri takvime göre 1351’de bir anlaşma imzaladılar ve buna göre Hirmend’den saniyede 26 metreküp su   İran’ın  Sistan ve Hamon Gölü’nün akıtılması gerekiyordu ama bu zamana kadar bu taahhüt hala yerine getirilmedi.

Amir Abdullahiyan, ayrıca Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tahran ziyareti ve kendisinin Türkiye ziyaretine temasla, İran’ın Aras Nehri üzerinde hak iddia etmesi konusuna ciddi önem verildiğini vurgulayarak, “Toz ve çevre konusu görüşüldü ve bu durum Iran Çevre Koruma Teşkilatı başkanına da iletildi.” dedi.

“Türkiye Gap projesinde Dicle’de Fırat ve Ilısu nehirlerinde 22 baraj ve 19 elektrik santrali inşa edecek.”

Uzmanlara göre Türkiye, “Gap Planı”nda yapılacak barajlarla Dicle ve Fırat nehirlerinin su haklarından 60.000 milyar metreküpten fazla su depolayacak.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.