Türkiye Ekonomi Bakanı Tahran’da
Üst düzey bir iktisadi ve ticari heyet başkanlığında İslami İran’ın başkenti Tahran’a gelen Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, dün üst düzey bazı İranlı yetkililer ile bir araya gelerek, iktisadi ve ticari ilişkiler başta olmak üzere ikili münasebetler ve de bölgesel konuları ele aldı.
Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi dün Tahran’da İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı İshak Cihangiri ve İran-Türkiye Karma Ekonomik İşbirliği Komisyonu İranlı Eşbaşkanı ve Bilişim ve İletişim Teknolojiler Bakanı Mahmut Vaizi ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerde ağırlıklı olarak ekonomik konular ve ikili münasebetler ele alındı.
İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı İshak Cihangiri, Zeybekçi ile yaptığı görüşmede, iki ülkenin düşmanlarına önemli bir mesaj vardır. Cihangiri, İran’ın Türkiye’yi bölgesel ve uluslararası tehditler karşısında yalnız bırakmayacağını belirterek, dost ülke Türkiye’ye tehditler karşısında destek vereceklerini belirtti.
Görüşmede terör örgütü IŞİD’in bölge ve dünya için büyük bir tehdit olduğu da hatırlatılarak, bu soruna karşı iki ülkenin işbirliğine vurgu yapıldı. İranlı ve Türk yetkililerin dün Tahran’daki görüşmelerinde ayrıca iki cumhurbaşkanlarının ısrarla dile getirdiği ikili ticaret hacminin 30 milyar dolara ulaştırılması hedefi de hatırlatıldı. Bu bağlamda İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı, Tahran ve Ankara’nın ikili ticaret hacminin 30 milyar dolara çıkarılması için ciddi çaba ve gayret içerisinde olduklarını belirtti. İranlı yetkililer Türkiye ile ticari ve iktisadi ilişkilerin geliştirilmesi önündeki engellerin kaldırılmasına vurgu yaparlarken, Zeybekçi ile yaptıkları görüşmede, İran’ın Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi için, hiçbir sınırın tanımadığını da belirtmiş oldular. Görüşmelerde ayrıca Türkiye’deki gelişmelere de dikkat çekildi.
İran-Türkiye Karma Ekonomik İşbirliği Komisyonu İranlı Eşbakanı Mahmud Vaizi, Türkiye Ekonomi Bakanı ile yaptığı görüşmede bir kez daha İran’ın Türkiye’nin yasal ve seçilmiş yönetimini darbecilere karşı destekledi, Türkiye halkının darbeciler karşısındaki başarısı ve zaferine vurgu yaptı.
Bu görüşme ile ilgili yapılan açıklamalara bakıldığında, Türkiye Ekonomi Bakanı Zeybekçi’nin Tahran ziyaretinin verimli ve olumlu olduğu ifade edilebilir.
Özellikle İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Cihangiri’nin Türkiye’ye bölgesel ve uluslararası tehditlere karşı yalnız bırakmayacağı ve bu ülkeye tehditler karşısında destek vereceğine dair sözleri, özellikle bölgenin mevcut şartlarında çok önemli bir açıklama sayılır.
İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı’nın ifade ettiği gibi İran ve Türkiye’nin büyük güçlerin bölgede sebebiyet verdiği tehditler konusunda ortak anlayışa varmaları halinde, iki ülke düşmanların planlarını boşa çıkarabilecektir.
İran İslam Cumhuriyeti yetkilileri, bölge ülkeleriyle özellikle komşularıyla ilişkilerine özel önem ve öncelik vermektedir. 11. hükümet, defalarca, İran’ın dış politikasında komşularla ilişkilerin geliştirilmesine öncelik verdiğini deklare etmiştir. Bu çerçevede İran gerek siyasi ve iktisadi, gerek kültürel ve bilimsel alanda bölge ve komşularıyla münasebetlerini geliştirmeye çalışıyor.
İran’ın bölgede en çok önem verdiği ve münasebetlerini en yüksek seviyeye çıkarmaya çalıştığı ülkelerden biri komşu ve dost ülke Müslüman Türkiye’dir. Tahran, Ankara ile ilişkilerin geliştirilmesinin iki ülke halklarının lehine olacağına inanarak, komşu ülke Türkiye ile münasebetlerini güçlendirmeye çalışıyor. İran İslam Cumhuriyeti ayrıca bu ilişkilerin güçlendirilmesinin bölgedeki ülkeler ve milletlerin lehine olacağına ve bölgede barış ve istikrarın pekişmesine katkı sağlayacağına da inanıyor.
İran ile Türkiye, bölgenin iki önemli ve güçlü ülkesi olarak, bölge sorunlarının çözümünde de birbiriyle işbirliği içinde önemli rol ifa edebilir./