AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Temsilcisi Josef Borrell: ABD nükleer anlaşmadan çıkmıştır

  • 10 Haziran 2020
  • 6.959 kez görüntülendi.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Temsilcisi Josef Borrell: ABD nükleer anlaşmadan çıkmıştır

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josef Borrell, Amerika’nın nükleer anlaşma olarak bilinen Kapsamlı Ortak Eylem Planı’ndan (KOEP) çıktığını ve sözkonusu anlaşmanın hala üyesi olduğunu iddia edemeyeceğini bildirdi.

Borrell, Wall Street Journal gazetesine verdiği demeçte, ABD’nin KOEP’ten çıktığını ve artık bu anlaşmanın bir üyesi olduğu yönünde iddiada bulunamayacağını bildirdi.

Borrell açıklamasında şöyle dedi:  ‘Biz yaptırımın özel bir zaman ve takvime bağlı olduğu konusunda anlaştık.’

Borrell’in bu açıklaması, Amerikalı yetkililerin KOEP kapsamında, İran’a yönelik devam eden silah yaptırımının bu yılın sonlarında sona erecek olmasını önlemek ve bu yaptırımın temdit edilmesi gerektiğine dair açıklamalarının ardından geliyor.

ABD’nin BM temsilcisi geçtiğimiz günlerde, İran’ın 2231 sayılı BM Güvenlik Konseyi’nin bildirisini çiğnediğini iddia ederek İran’a yönelik silah yaptırımının uzatılmasını istemiştir.

Amerika’nın İran’a yönelik silah yaptırımının uzatılmasına dair çabasının kabul edilmesi  Güvenlik Konseyi’nin 9 üyesinin kabul oyunu alması ve Çin ile  Rusya’nın veto etmemesine bağlıdır.

Veto hakkı olan Çin ve Rusya ise bu zamana kadar ABD’nin bu yöndeki açıklamalarını reddetmişlerdir. /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.