ABD Kongresinden Trump’ın savaş yetkilerini sınırlama hamlesi

  • 09 Ocak 2020
  • 611 kez görüntülendi.
ABD Kongresinden Trump’ın savaş yetkilerini sınırlama hamlesi

ABD başkanı Donald Trump’ın general Kasım Süleymani’nin şehit edilmesine karşı herhangi bir askeri misillemede bulunması durumunda hatta İran’ın kültürel mirası bazı hedeflerin vurulabileceği tehdidi hem dünyada hem ABD kamuoyunda endişelere neden oldu.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Demokrat Adam Schiff, Trump’ın “İran bize saldırırsa orantısız şekilde karşılık veririz” sözünün kabul edilemez olduğunu ifade ederek, bu tür bir askerî eylem için Kongre’den izin alınması gerektiğini belirtti.

Amerikan medyasına konuşan Demokrat vekiller, Trump’ın İran’la gerilimi daha fazla arttırmaması gerektiğini dile getirdi. Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi de, general Süleymani’ye karşı yapılan terör saldırısını “kışkırtıcı ve orantısız” olarak nitelendirdi.

General Süleymani’ye yönelik ABD’nin terör saldırısı  Demokratlar arasında Trump’a yönelik eleştirilerin artmasına neden oldu.

Demokratların başkan aday adaylarından Bernie Sanders, barış yanlısı yanını öne çıkarmakta geç kalmadı. Sanders Twitter’da “Vietnam konusunda haklıydım. Irak konusunda haklıydım. İran’la savaşı durdurmak için elimden ne gelirse yaparım” yazdı.

ABD-İran gerilimi artarken ABD Kongresindeki Demokratlar, Trump’ın general Süleymani ile ilgili adımının ve İran’a yönelik açıklamalarının ardından harekete geçti. Washington Post gazetesine konuşan Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Demokrat Adam Schiff, Trump’ın general Süleymani’nin terör yoluyla öldürülmesine ilişkin talimatının kamuya açık bir oturumda tartışılmasını istediklerini açıkladı. Schiff, “Başkan, bizi İran’la savaşa girebileceğimiz bir yola soktu. Bu kesinlikle Kongrenin müdahil olması gereken bir durum.” değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin, “Trump’ın savaş yetkilerini kısıtlamayı amaçlayan” bir tasarıyı bu hafta içi Temsilciler Meclisi Genel Kuruluna getireceklerini açıklamasının yankıları sürüyor.

Amerikan medyasına konuşan Demokrat vekiller, söz konusu tasarıya “evet” oyu vereceklerini ve Trump’ın İran’la gerilimi daha fazla arttırmaması gerektiğini dile getirdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.