ABD’den İran’la gemicilik alanında işbirliğine yaptırım tehdidi

Amerika Ulusal Güvenlik Konseyi, dün İran İslam Cumhuriyeti Gemicilik Şirketi ile işbirliği yapan ülkeler ve şirketleri yaptırımla uyardı.
İRNA’nın haberine göre, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi, BM Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı bildirisine atıfta bulunarak, İran’ın nükleer anlaşmayı çiğnediğini iddia ederek, ‘İran İslam Cumhuriyeti Gemicilik Şirketi’yle işbirliğini, silah yaptırımıyla ilişkilendirilerek “yaptırımı da beraberinde getirir” tehdidinde bulundu.
Nükleer anlaşmadan çıkan ve İran’a karşı yasadışı ve tek yanlı yaptırım kararı alan Amerika, uluslararası uyarıları da hiçe sayarak, kanunsuz bir şekilde nükleer anlaşmanın bir parçasıymış gibi nükleer anlaşmaya atıfta bulunarak İran’ın anlaşmayı çiğnediğini iddia etmektedir.
Amerika, İran İslam Cumhuriyeti Gemicilik Şirketi’nin ticari faaliyetlerine gölge düşürmek için de, bu şirketin İran’ın füze ve askeri programlarında yer aldığını iddia etmektedir.
Amerika, İran halkına yönelik düşmanlığının devamında pazartesi günü, İran’ın 125 petrol ve yük gemisini başka bir yaptırım listesine de ekledi.
Bu girişim açık bir şekilde uluslararası kanunların ayaklar altına alınmasıdır. Amerika’nın bu kararı, İran İslam Cumhuriyeti’nin ABD yaptırımı altındaki Venezuela’ya 5 gemiyle akaryakıt göndermesinin ardından gelmesi dikkatlerden kaçınmadı./