ABD’nin Birleşmiş Milletler’deki Temsilcisinin sözlerine İran’dan tepki

  • 21 Aralık 2022
  • 175 kez görüntülendi.
ABD’nin Birleşmiş Milletler’deki Temsilcisinin sözlerine İran’dan tepki

İran’ın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Amir Said İrevani, İran’ın 2015 nükleer kararını gözden geçirilmesi ile ilgili Güvenlik Konseyi toplantısında ABD temsilcisi tarafından gündeme getirilen Ukrayna’daki savaşta İran İHA’larının kullanıldığı suçlamasıyla ilgili: “Güvenlik Konseyi tarafından yasaklanan herhangi bir şey Rusya’ya gönderilmemiştir.” diye açıkladı.

İrevani “Savaştan önce Rusya’ya teslim edilen İran İHA’ları Konsey tarafından yasaklanmamış ve Ukrayna’da devam eden savaşta kullanmak amacı ile gönderilmemiştir.” dedi.
İran temsilcisi bazı suçlamaları asılsız olarak nitelendirdi ve Batılı ülkeler tarafından çatışmayı uzatmak için Ukrayna’ya büyük miktarlarda gelişmiş silah transfer etme konusundan dikkatleri saptırmak amacı ile bu iddiaların ileri sürüldüğünü açıkladı.
Bu arada Rusya’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi de söz konusu Güvenlik Konseyi toplantısında Batılı ülkeler tarafından ortaya atılan bazı suçlamalara tepki gösterdi.
Rusya’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Vasily Nebenzia pazartesi günü Güvenlik Konseyi’nin İran’ın 2015 nükleer kararını gözden geçirilmesiyle ilgili toplantısında Batılı ülkeler temsilcilerinin Rusya’nın Ukrayna savaşında İran İHA’larının kullanımı ile ilgili bazı suçlamalarına tepki gösterdi ve BM yetkililerinin Batılı ülkelerin baskılarına boyun eğmemesi gerektiğini ve Batı’nın Ukrayna’daki savaşta İran İHA’larının kullanıldığına dair sahte soruşturmasından elde edilebilecek herhangi bir sonucun geçersiz olacağını belirti.
Diğer yandan BM toplantısında ABD temsilcisi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’i Rusya’nın tehditlerine boyun eğmekle suçladı.
BM toplantısındaki ABD temsilcisi, BM Genel Sekreteri’nin Rusya’nın tehditlerinin ardından Rus ordusunun kullandığı İHA’ları incelemek ve araştırmak üzere Ukrayna’ya henüz uzman göndermediğini iddia etti.
Washington’un bu iddiası, Rusya’nın Ukrayna’daki kuvvetlerinin İran savaş uçakları kullandığını yalanladığı ve İHA’ların kökenini araştırmak üzere Kiev’e bir BM heyeti göndermeye gerek olmadığını savunduğu halde ortaya atıldı. İran daha önce Rusya’ya İHA’ların Ukrayna savaşından önce satıldığını açıklamıştı./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.