Amerika’nın Kürsel Piyasalardaki Petrol Fiyatlarını Dengeleme Çabaları

  • 17 Eylül 2019
  • 715 kez görüntülendi.
Amerika’nın Kürsel Piyasalardaki Petrol Fiyatlarını Dengeleme Çabaları

Yemen direniş güçlerinin Suudi Arabistan petrol tesislerine saldırıları, bu ülkenin petrol üretiminin yarıya inmesine ve küresel petrol piyasalarında dalgalanmalara yol açarken Washington’u da acilen tepki göstermesine sebep olmuştur.

Pazar günü Yemen’in Suudi Arabistan Aramco petrol şirketi tesislerine İHA saldırılarının küresel petrol piyasalarını etkilemesinin ardından Amerika Başkanı Donald Trump stratejik petrol rezervlerinden piyasalardaki dalgalanmaları kontrol etmek için yararlanılacağını duyurdu.
Trump Twitter hesabından, “Suudi Arabistan’a yapılan saldırıların küresel petrol piyasalarını etkileme ihtimali üzerine piyasaların sabit tutulması için  gerektiğinde belli ve yeterli düzeyde stratejik petrol rezervlerinden kullanma iznini verdim.” Şeklinde paylaşımda bulundu.
Trump’ın bu girişimi Washington’un petrol fiyatının artması hususundaki kaygılarından dolayı gerçekleştirilmiştir.
Petrol uzmanları ise Yemen’in Suudi Arabistan petrol tesislerine İHA’lı saldırısının bu ülkenin petrol üretimini yarıya düşürdüğünü ve petrol fiyatlarının varil başı 10 dolara kadar yükselteceğini öngörmüşlerdi, nitekim saldırıların ardından Pazartesi günü başında  ham Brent petrol fiyatı yüzde 19’luk bir artış ile 71 dolar 95 Cent’e yükseldi.
Bloomberg kanalı da Yemen’in İHA’lı saldırısının ardından petrol fiyatındaki bu artışı onayladı.
Beyaz Saray üst düzey danışmanı Kellyanne Conway ise Pazar günü, “Amerika enerji bakanlığı, küresel petrol piyasalarının sabitlenmesi ve dünyanın enerji ihtiyacının karşılanması için kendi stratejik rezervlerinden kullanmaya hazır.” Dedi.
Aslında Trump’ın Amerika’nın stratejik petrol rezervlerini kullanma talimatı iki hedef doğrultusunda verilmiştir. Trump küresel boyutta, petrolün mevcut fiyattan daha ucuz olmasını istiyor. Bu doğrultuda Trump Beyaz Saray’a ayak bastığından beri Batı Asya bölgesindeki ortaklarından özellikle de Suudi Arabistan’dan petrol üretimini arttırarak küresel piyasalarda arzın artması ile Washington’un isteklerini yerine getirmelerini istemiştir.
Tabii bu istekler, Amerika’nın İran ve Venezuela petrolüne uyguladığı yaptırımdan dolayı zaten azalan petrol arzı ile anlam kazanıyor. Şimdi ise Suudi Arabistan petrol tesislerinin son İHA saldırılarında büyük hasar görmesi Amerika’nın bu husustaki umutlarını suya düşürmüştür.
Danışmanlık hizmetleri veren Energy Aspects şirketi ise bu saldırının ardından muhtemelen Suudi Arabistan’ın petrol üretiminin yarıya düştüğünü, Pazartesi gününde bu düşüşün telafi edilmeye başlanacağını ancak bunun bir kaç hafta süreceğini bildirdi.
Uzmanların tahminlerine göre Yemen direniş güçlerinin Cumartesi günü yaptığı saldırılar, Suudi Aramco petrol şirketinin altyapısına geniş çaplı bir hasar vermiştir. Bu hasarlar ve zararlar ise kısa sürede onarılacak ve tamir edilecek türden olmadığına da vurgu yapılmaktadır.
Trump’ın Amerika’nın stratejik petrol rezervlerini kullanma talimatı aynı zamanda iç hedefler doğrultusunda da alınan bir karar sayılır. Aslında Trump’ın genel hedefi sayılan petrol fiyatının küresel piyasalarda azalması Amerikan iç piyasasında da benzin gibi petrol ürünlerinin ucuzlamasına da neden olur.
Amerika’daki seçmenler için ekonomik durum özellikle de yakıt ve enerji fiyatları büyük bir önem taşıyor. Böylece Trump benzin gibi yakıt fiyatlarını kontrol etmeyi başarırsa Kasım 2020 başkanlık seçimleri için büyük bir avantaj sağlamış olacaktır. Buna ilaveten zaten benzin fiyatlarında bir artış yaşanırsa Amerika halkı da Donald Trump’ı Suudi Rejimi Yemen savaşında topyekun desteklemesinden dolayı ciddi şekilde kabahatli bulacaklardır. Zaten Yemenli güçlerin Suudi petrol tesislerine saldırısı da bu savaşın sonuçlarındandır.
Yapılan son saldırılar ise petrol ve petrol ürünleri fiyatlarının artmasına ve de Amerika’da yakıt fiyatlarının artmasına yol açabilir. Bu yüzden Trump oylarını kaybetmemek için son talimatında Amerikan rezerv petrolünü kullanma kararı vermiştir./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.