Ammar Hekim, Irak’ta siyasi sistemin değiştirilmesine vurgu yaptı
Irak Yüksek İslami Meclis Başkanı Seyyid Ammer Hekim dün yaptığı açıklamada, Irak’taki siyasi sistemin, “milli katılım”dan “milli çoğunluk ve azınlığa” değiştirilmesini istedi.
Irak Yüksek İslam Meclisi’nin müteveffa başkanı Ayetullah “Muhammed Bakır Hekim”in şehadet yıldönümü dolaysıyla dün bir açıklama yapan Ammar Hekim, Irak’taki sistemin “milli katılım”dan “milli çoğunluk ve azınlığa” değiştirilmesini talep etti.
Irak’taki siyasi sistem, parlamento sistemi sayılıyor, ancak bu ülkede güç ve görev paylaşımı, etnik ve mezhebi grupların payına göre yapılıyor. Başka bir ifade ile etnik olarak, Arap ve Kürtler, mezhebi olarak Şiiler ve Ehl-i Sünnet, Irak nüfusunun çoğunluğunu teşkil ettiği için, Irak’ta güç ve görev paylaşımı ve dağılımında etnik ve mezhebi kriterler esas alınır.
Esasında bu sistem, parlamento seçimlerinde zafer elde eden parti, kabine kurma sırasında tek düzey ve bütünleşik bir hükümet kurmasına izin vermiyor, etnik ve mezhebi unsurların kabine kurulurken dikkate alınması gerekiyor. Irak’taki güç ve görev paylaşımı ile ilgili uygulanan bu sistem şimdiye kadar Iraklı bazı siyasi şahsiyetler tarafından ciddi şekilde eleştirilmiştir zira, bir taraftan Irak’ta hükümet, çoğunluk hükümeti olamazken diğer yandan, halkın kullandığı oyun etkinliği de azalıyor.
Irak Yüksek İslam Meclisi Başkanı Ammar Hekim de “Şehitler Günü”nde yaptığı konuşmada, bu eleştirileri gündeme getirdi. Ammar Hekim, milli çoğunluk ve azınlığa dayalı sistemde, iki taraf arasında halk ve ülke için daha iyi hizmet verilmesi için rekabet yaşanacağını düşünüyor. Irak’ın eski başbakanı Nuri Maliki de defalarca milli katılıma dayalı sistemi eleştirerek, Irak’ta çoğunluk hükümetinin kurulmasını istemiştir.
Irak’ta hükümet kurulmasının gecikmesine neden olan en önemli engellerden biri de, bu milli katılıma dayalı sistem ile ilgilidir zira, seçimlerde yenilen bazı gruplar için güç ve görev paylaşımı sırasında hak verilir.
Irak’ta işleyen bu sisteme, anlaşmalı demokrasi deniliyor.
Milli çoğunluk ve azınlığa dayalı sistemin en önemli avantajlarından biri, seçimlerde yenilen gruplar, çoğunluk hükümetinin icraatını eleştirebilir ve sonraki seçimler için kendi programlarını takviye edebilir. Milli çoğunluk ve azınlığa dayalı sistemin başka bir avantaj ve olumlu yanı da, milli çıkarlarının etnik çıkarlarına tercih edilmesidir.
İşte bu nedenler, Irak’ın eski başbakanı Nuri Maliki veya Yüksek İslam Meclisi Başkanı Seyyid Ammar Hekim gibi bazı şahsiyetler, Irak’taki siyasi sistemin milli katılımdan milli çoğunluk ve azınlık sistemine geçilmesi isteğine sebebiyet vermiştir