Arap Birliği’nden Libya’ya Diyalog Çağrısı…

  • 06 Ocak 2015
  • 1.045 kez görüntülendi.
Arap Birliği’nden Libya’ya Diyalog Çağrısı…

Arap Birliği, Libya’daki durumun daha kötüye gitmesini önlemek için “harekete geçme” ve “diyalog” çağrısı yapıyor. Ülkedeki çatışma ortamı giderek kaosa sürükleniyor, THY kalan Libya seferlerini de durdurdu.

Birlikteki Libya temsilcisi, dünyayı Libya Ordusu’na yardım için sıkıştırırken parlamento sözcüsü ülkenin petrol altyapısının korunması için yardım çağrısında bulundu.

Arap Birliği toplantısında, Libya’da çatışan gruplar arasında yürütülmesi planlanan ve uzun süredir beklenen diyalog oturumu ertelendi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Nabil Elarabi Kahire’deki delegelere seslendiği konuşmasında sorunun çözümünün ülkenin birlik ve bağımsızlığına olduğu gibi Libya halkının özgür iradesine saygı duymaktan da geçtiğini belirtti ve Arap Birliği’nin Libya’nın yasal yollarla seçilmiş bir parlamentosu ve hükümeti olmasını desteklediğini sözlerine ekledi. Elarabi tüm tarafların karşılıklı diyalog ilkelerine bağlı kalması gerektiğini, şiddet ve terörden uzak durulması gerektiğini vurguladı.

Nabil Elarabi ayrıca “Libya topraklarında kaosa, siyaset ve güven boşluğuna öncülük eden her türlü terörist hareket karşısında kararlı bir duruş sergilenmelidir’’ dedi.

Birlikteki Libya Temsilcisi Büyükelçi Ashour Bou Rached, katliama son vermek için acil bir askeri eylemlilik olması gerektiğinin altını çizdi ve uluslararası toplumu Libya ordusuna yardım eli uzatmaya çağırdı. Rached; “İslamcı milisler karşısında aksiyon almakta gecikilen her gün, müzakere edilmiş bir çözüm için ihtimallerin azaldığı anlamına gelmektedir. Uluslararası toplumu, kamu altyapılarını yok edenlere ve çözüm önünde engel teşkil edenlere yaptırım uygulamaya çağırıyorum’’ diye konuştu.

Georgetown Üniversitesi’nde bir profesör olan ve Ortadoğu üzerine çalışmalar yapan Paul Sullivan, verdiği demeçte geçmişteki çatışma ve kriz ortamlarındaki basiretsiz tutumu ile bilinen Arap Birliği’nin Libya’da pozitif bir değişim yaratma kabiliyeti konusunda pek iyimser olmadığını belirtti. Bu noktadayken ‘’diyalog’’ söylemlerinin ‘’Eski Chicago’da hummalı bir çete savaşının ortasında kalındığı sırada Al Capone’a çay ikram edip sorunları tartışmayı teklif etmeye’’ benzediğini öne sürüyor Sullivan. Sullivan bir adım daha ileri giderek bir devlet olarak Libya’nın halihazırda tükenmiş olabileceğini ve şu anki kaosun bölgede yeni ülkeler doğurabileceğini ima etti. Libya’nın Tobruk kentindeki Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, Libya’ya yabancı bir askeri müdahaleyi kabul etmediklerini belirterek, “Şayet askeri bir müdahale söz konusu olacaksa bu Arap kardeşlerimizden olmalıdır” dedi.

Kahire toplantısından sonra yaptığı basın toplantısında Saleh Arap devletlerini Libya’nın petrol altyapısını koruma konusunda aksiyon almaya davet etti. El Sider limanındaki petrol depolama tesislerine milisler tarafından kayda değer ölçüde zarar verilmişti.

Libya’daki şiddet olaylarına ilişkin bir soru üzerine Salih, Türkiye’nin ülkedeki Fecr-i Libya veya Libya Şafağı olarak bilinen ve geçtiğimiz yıl başkent Trablus’un kontrolünü ele geçiren silahlı milisleri desteklediğini iddia etti. Bu milisler uluslararası anlamda tanınmayan bir hükümet kurdular. Libya’nın uluslararası olarak tanınan ve doğu kenti Tobruk merkezli hükümeti Pazartesi günü çatışmanın tarafı olacakları gerekçesiyle Suriye, Filistin bölgeleri ve Sudan’dan gelen yabancı uyruklu vatandaşların ülkeye girişlerini yasakladı.

Tobruk’ta üstlenen Temsilciler Meclisi ve hükümete bağlı güçler, dün Trablus merkezli Milli Genel Kongre’nin (MGK) milis gücü Libya Şafağı’nın mevzilerine saldırıları arttırırken bu kez doğuda Derne’deki limana yanaşan Yunan petrol tankeri Araevo’yu vurdu. Liberya bandıralı tankere uçaklarla düzenlenen saldırıda mürettebattan 2 kişi öldü, 2 kişi yaralandı. Ölenlerden biri Yunanistanlı, diğeri Romanyalı. Yunan Dışişleri saldırıyı “Sebepsiz ve korkakça” diye kınayıp soruşturma istedi. Uluslararası toplumun tanıdığı Tobruk’taki hükümet, geminin İslamcı militan taşıdığını öne sürüp “Limana yanaşmaması konusunda uyarıda bulunduk” dedi. Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) biat eden bir grup Derne’de emirlik ilan etmişti.

Tobruk hükümetine bağlı güçler Pazar günü de ayrıca Mısrata’da demir-çelik fabrikası ve limanı bombalamıştı. Güvenliğin tehlikeye girmesi üzerine Libya’ya uçan tek yabancı şirket olan Türk Hava Yolları (THY) Bingazi, Trablus ve Sebha’dan sonra Mısrata uçuşlarını da iptal etti. Trablus ve Mısrata MGK’ye bağlı güçlerin, Bingazi radikal İslamcıların, Sebha ordu güçlerinin kontrolünde. Geçen ay Libya Şafağı, El Sider ile Ras Lanuf petrol limanlarını ele geçirmek için saldırı başlatmıştı. İç savaş yüzünden petrol üretimi 2011’e kıyasla 1.6 milyar varilden 380 bin varile düştü.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.