Astana’da ortak deklarasyon ilan edildi
Suriye ve halkına yönelik evrensel savaşın son bulması amacıyla Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen toplantıların bitiminde ortak deklarasyon ilan edildi.
1) Deklarasyonda Suriye Arap Cumhuriyetinin egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne bağlı kalınması ve korunması gereğinin altı çizildi. Suriye devletinin din ve ırk açısından zengin bir devlet olduğuna dikkat çekilen deklarasyonda, Suriye’nin ırkçılık ve mezhepçilikten uzak demokratik bir devlet olduğuna vurgu yapıldı.
2) Deklarasyonda Astana görüşmelerine katılan tüm heyetlerin Suriye’deki krize askeri çözümün olmadığını, yegane çözümün BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararının tam uygulanmasına dayalı siyasi süreçten geçtiği konusundaki kanaatleri belirtildi.
3) Rusya ve İran’ın yanı sıra Türkiye rejiminin Suriye’de çatışmaların perçinleştirilmesi için etkileri altındaki taraflar konusunda nüfuzlarını ve etkilerini kullanmada somut adımlar atacaklarının kaydedildiği deklarasyonda; çatışmaların durdurulması anlaşmasından kastin 29 Aralık 2016 tarihinde üstünde anlaşılan ve BMGK’nin 2016/2336 sayılı kararıyla onayladığı Suriye genelinde çatışmaların durdurulması anlaşması olduğuna işaret edildi.
(söz konusu çatışmaların durdurulması anlaşmasında IŞİD ve Kaide Örgütünün Suriye kolu Nusra Cephesine ilaveten uluslar arası terör örgütleri listesinde yer alan bu iki terör örgütüyle işbirliği içinde olan ya da çatışmaların durdurulması anlaşmasına uymayan silahlı gruplar anlaşma haricinde tutuluyor.)
4) Astana deklarasyonunda ayrıca söz konusu üç devletin atacakları somut adımlarla çatışmaların durdurulmasına ihlallerin azalması, şiddete sınır koyulması, insani yardımların muhtelif bölgelere kolay ve akıcı bir şekilde ulaşması, Suriye genelinde sivil vatandaşların ulaşımının da kolaylaşmasına katkı sağlayacağı kaydedildi.
5) Çatışmaların durdurulmasının gözetlenmesi için üç ülkeden oluşan etkin bir mekanizmanın belirlenmesinin kararlaştırıldığı deklarasyonda; bu mekanizmanın herhangi bir provokasyon ve ihlalin önüne geçeceği belirtildi.
6) Deklarasyonda üç devletin heyetleri Suriye’de IŞİD ve Nusra Cephesine karşı silahlı grupların birleştirilmeleri ve terör örgütlerinden tamamen ayrılmaları gereğinin bir kez daha altını çizdi.
7) Şubat tarihinde Cenevre’de BM gözetimi altında Suriye hükümeti ile muhalif temsilciler arasında yapılacak diyalog görüşmelerine desteğin belirtildiği deklarasyonda; Suriye’deki krizin bizzat Suriyeliler arasında ve herhangi bir dış müdahale olmaksızın yapılacak siyasi diyaloga tam ve ciddi desteğin altını çizildi.
8) Şubat tarihinde Cenevre’de BM gözetimi altında Suriye hükümeti ile muhalif temsilciler arasında yapılacak diyalog görüşmelerine desteğin belirtildiği deklarasyonda; Suriye’deki krizin bizzat Suriyeliler arasında ve herhangi bir dış müdahale olmaksızın yapılacak siyasi diyaloga tam ve ciddi desteğin altını çizildi.