Beşar Esad: Batı Çözüm Değil, Savaş İstiyor.

Suriye Cumhurbaşkanı Esad, Batı ile diyaloga hazır olduklarını ancak baskıyı kabul etmeyeceklerini söyledi. Esad ayrıca, bazı devletlerin IŞİD’in bitmesini istemediğini savundu.
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Rus medya kuruluşlarının sorularını yanıtladı.
Esad, Staffan de Mistura planı ile ilgili olarak, planı desteklediklerini ancak Halep’te uygulanmasının önünde bazı engellerin bulunduğunu söyledi. Halep’te planın muhatabının çok sayıda olduğunu belirten Esad, bunları silahlı terörist gruplar olduğunu ve hemen hepsinin Türkiye tarafından desteklendiğini kaydetti.
Esad, Mistura planının öz itibariyle gerçekçi olduğunu, ancak silahlı grupların bu planı reddettiklerini söyledi. Suriye lider, Türkiye’nin ve diğer ülkelerin desteği kesmesi halinde planın başarı kazanabileceğini de sözlerine ekledi.
Batı’nın partner değil, kukla istediğine dikkat çeken Beşar Esad, Batı ülkelerinin elinde Suriye’ye ilişkin bir siyasi çözüm planı olduğundan da kuşku duyduğunu söyledi. Batı’nın siyasi çözüm değil savaş istediğini belirten Esad, “Dünyanın her yerinde devletleri değiştirmek istiyorlar” dedi.
Esad, ABD ile el altından görüşmeler yapıldığı iddialarını da reddetti. Üçüncü taraflar eliyle kendilerine bazı teklifler geldiğini ancak bunları ciddiye almadıklarını belirten Esad, ABD ile diyalog için Beyaz Saray’ın politikasında gerçek değişiklikler olması gerektiğine dikkat çekti.
‘IŞİD’İN BİTMESİNİ İSTEMEYENLER VAR’
Esad, Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) karşıtı koalisyonda 60 ülkenin bulunmasına ve bunların bazılarının zengin ve gelişmiş olmasına rağmen, IŞİD’e karşı Irak ve Suriye’de günde yalnızca 10 hava saldırısı düzenlendiğine dikkat çekti.
Suriye Hava Kuvvetleri’nin bu koalisyondan daha güçsüz olmasına rağmen günlük hava saldırısında çok daha ileride olduğunu belirten Esad şunları söyledi. Askerlikle ilginiz olmasa bile, burada bir tuhaflık olduğunu anlarsınız. Bu, ciddiyet yoksunluğunu gösterir. Belki bazı ülkeler, Irak ve Suriye’de ortaya çıkan IŞİD’in büyümesini istemiyordur, ancak aynı zamanda IŞİD’den tamamen kurtulmak da istemiyordur. Onlar, bu terörist güçleri farklı ülkelere şantaj yapmak için tutmak istiyorlar.