BM Güvenlik Konseyi’nde ABD İran karşısında ağır yenilgiye uğradı

  • 15 Ağustos 2020
  • 6.294 kez görüntülendi.
BM Güvenlik Konseyi’nde ABD İran karşısında ağır yenilgiye uğradı

ABD’nin İran İslam Cumhuriyeti’ne yönelik silah ambargosunun uzatılmasına ilişkin sunduğu karar tasarı, Güvenlik Konseyinde reddedildi. ABD, İran aleyhinde sunduğu karar tasarısı için yoğun çaba sarf edip, son dakikalarda Güvenlik Konseyi üyelerinin tasarıyı kabul etmeyeceğini öğrendiği için karar tasarısında birçok değişiklik yapması bile işe yaramadı.

Çin ile Rusya, ABD’nin karar tasarısına “hayır” derken, 11 ülke çekimser kaldı, sadece ABD, küçük bir ülke olan Donimik Cumhuriyeti’ni kendine yanına alabildi. Böylece ABD, İran karşısında uluslararası arenada başka bir yenilgiye uğramış oldu. Oylamada Belçika, Stonya, Fransa, Almanya, Endonezya, Nijer, Sent Vinsent, Güney Afrika, Tunus, Vietnam ve İngiltere çekimser oy kullandı. Çin ve Rusya ise taslağa olumsuz oy veren ülkeler oldu.
ABD’nin sunduğu karar tasarısının Güvenlik Konseyi’nden geçmemesinin ardından İran İslam Cumhuriyeti, Rusya ve Çin ayrı ayrı açıklamalarda bulundular.

Twitter hesabında bir açıklama yapan İran’ın BM daimi temsilcisi Macid Tahti Revançi, BM Güvenlik Konseyinde yapılan oylamanın sonucu bir kez daha ABD’nin münzevi olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

ABD bu büyük fiyaskodan ders çıkarması gerektiğinin altını çizen Tahti Revançi, Washington’un yaptırımları yeniden dayatma çabaları illegal olduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Seyyid Abbas Musevi de Amerika terör devletinin BM güvenlik konseyinde İran karşısında uğradığı hezimete işaretle, BM’nın 75 yıllık mazisinde Amerika hiç bi denli münzevi olmadığını belirtti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Seyyid Abbas Musevi, BMGK’de reddedilen İran’a yönelik silah ambargosunun uzatılmasına yönelik karar tasarısına dair açıklamada bulundu.

Musevi, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ABD’nin BM’nin 75 yıllık tarihinde bu denli yalnızlaşmadığını belirtti.

Musevi’nin paylaşımında, “Tüm temaslar, baskılar ve dolaşmalara rağmen, ABD yanına sadece küçük bir ülkeyi getirebildi. Dün gece İran’ın aktif diplomasisi, nükleer anlaşmanın yasal gücüyle birlikte BM Güvenlik Konseyi’nde ABD’yi ikinci kez mağlup etti.” kaydedildi.

Rusya, ABD’nin girişiminin Güvenlik Konseyi kararnamesinin ihlali sayıldığını belirtirken, Çin, ABD’nin zorbalığının fiyasko verdiğini kaydetti.

Bu bağlamda Rusya’nın BM’deki daimi temsilciliği, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde  Cuma günü geç saatlerde, ABD’nin İran’a Ekim ayında sona erecek olan silah ambargosunu uzatma kararını reddettiğini bildirirken, ABD’nin sözkonusu bildirisinin Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı kararnamesini çiğnenmesi manasına geldiğini bildirdi.

Bu arada Çin’in BM temsilciliği de, dün geceki oylamaya olumsuz oy verdiğini bildirirken, ABD’nin bildirisini ‘zorbalık ve dayatma’ olarak niteledi ve bu sonucun Amerika’nın zorbalığının ve tek yanlı siyasetlerinin yenilgisi manasına geldiğini bildirdi.

Çin temsilcisi, BM’den, nükleer anlaşma olarak bilinen Kapsamlı Ortak Eylemi Planıve Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı kararnamesinin korunması gerektiğini bildirdi ve ”Eğer Amerika, İran’a yaptırımları geri getirme için çalışırsa yine yenilgiye uğrayacaktır’ dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise BMGK’nin uluslararası barış ve güvenliği sağlama misyonu olduğunu belirterek, kurumun en temel misyonunu yerine getirmediğini ileri sürdü.

َAlmanya, Fransa ve İngiltere yaptıkları açıklamalarda, İran’a yönelik silah ambargosunun kaldırılmasından endişeli olduklarını dile getirerek, ABD’nin sunduğu karar tasarısının Güvenlik Koneyi’nden geçmeyeceğini bildikleri için çekimser oy kullandıklarını bildirdiler.

Bu arada dünkü oylamada ABD’nin yenilgiye uğramasının ardından ABD’nin BM temsilcisi, cumartesiden itibaren tetik mekanizması için yeniden çabalarını başlatacaklarını söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.