BM Güvenlik Konseyi’nden Myanmar’lı müslümanlarla ilgili açıklama
BM Güvenlik Konseyi, Myanmar ile ilgili dokuz yıl sonra ilk kez bir karar tasarısı kabul etti.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Myanmar devletinin ağırlıklı olarak Müslümanların yaşadığı Arakan eyaletindeki güvenlik operasyonları sırasında “aşırı güç” kullanımından endişeli olduğunu belirterek, şiddet olaylarının sona ermesi için ivedilikle adım atılması gerektiğini söyledi.
BMGK’nın Çarşamba günü New York’ta yaptığı kapalı toplantıda kabul edilen kararda, “Güvenlik operasyonlarında aşırı güç kullanıldığına dair gelen haberlerden dolayı endişe duymakta ve Arakan’da şiddetin sona erdirilmesi, gerilimin azaltılması, düzenin yeniden tahsis edilmesi ve sivillerin korunması için ivedilikle adım atılması çağrısı yapmaktayız” denildi.
BMGK toplantısından kısa bir süre önce New York’ta bir basın toplantısı düzenleyen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de, Myanmar hükümetinden Müslümanlara uygulanan şiddeti sonlandırmasını istedi ve buradaki durumu en iyi tarif eden terimin “etnik temizlik” olduğunu söyledi.
BM Genel Sekreteri Guterres, ayrıca Myanmar’daki insani durumun “felaket” olduğunu belirterek, tüm ülkelere yardım gönderme çağrısı yaptı.
Guterres, “Myanmar hükümetini, askeri operasyonlarını askıya almaya, şiddeti durdurmaya, hukukun üstünlüğünü yeniden tahsis etmeye ve ülkeden ayrılmak zorunda kalanların geri dönme haklarını tanımaya davet ediyorum” dedi.
Myanmar’ın Arakan eyaletinde yaşanan şiddet olayları nedeniyle yaklaşık 380 bin Müslüman canlarını kurtarmak için Bangladeş’e kaçmak zorunda kaldı.