BM: Libya’da silah ambargosu deliniyor

  • 09 Kasım 2019
  • 3.658 kez görüntülendi.
BM: Libya’da silah ambargosu deliniyor

Birleşmiş Milletler; Türkiye, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin saklamaya dahi gerek duymaksızın ambargoyu delerek Libya’ya silah sevkiyatı yaptıklarını raporlaştırdı.

Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları, Libya’ya ilişkin bir rapor hazırladı. Rapora göre Türkiye, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri 2011 yılından bu yana Libya’ya yönelik silah ambargosunu düzenli olarak deliyorlar.

Amerikan Sesi Radyosu-VOA’nin AFP’ye dayandırdığı haberde, BM uzmanlarının bir yıl süren çalışmaları sonucu hazırlanan raporda, üç ülkenin zaman zaman saklamaya dahi gerek görmeksizin Libya’ya silah sevkiyatı yaptıkları kaydedildi. Raporda ayrıca Ürdün, Nisan ayında Libya’nın başkenti Trablus’ta denetimi ele geçirmek üzere harekete geçen muhalif General Halife Haftar’a bağlı güçlere, eğitim vermekle suçlanıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin de hava kuvvetleri vasıtasıyla Haftar’a bağlı güçlere destek verdiği ve hava saldırıları düzenlediği ifade ediliyor.

Türkiye’nin de açık bir biçimde destek verdiği Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez El Sarraj’a doğrudan askeri mühimmat, insansız hava araçları ve zırhlı araçlar gönderdiği belirtiliyor. BM uzmanlarının, Güvenlik Konseyi’ne 29 Ekim tarihinde sundukları raporda Libya’da tarafların dışarıdan teknik destek, savaşçı desteği ve silah yardımı aldıkları ifade ediliyor.

Rapora göre Libya’da hem Sarraj hem de Haftar’a bağlı güçlerin arasında Çad ve Sudan’dan gelmiş yabancı savaşçılar da yer alıyor. Ancak bu savaşçıların mevcut çatışmalar ve duruma etkisinin çok az olduğu belirtiliyor.

Libya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Ghassan Salame de daha önce yaptığı bir açıklamada, ülkede devam eden çatışmalarda insansız hava araçlarının çok yoğun biçimde kullanıldığını söylemiş ve bu konuda suçlamalarda bulunmuştu./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.