BM’den Viyana müzakerelerine ilk tepki

  • 04 Aralık 2021
  • 361 kez görüntülendi.
BM’den Viyana müzakerelerine ilk tepki

BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stephan Dojarick, Viyana müzakerelerine katılan tüm taraflardan Kapsamlı Ortak Eylem Planı KOEP nükleer anlaşmasını yeniden uygulamak üzere çabalarını ikiye katlamalarını istedi.

Cuma günü İran ve 4+1 grubu arasındaki Viyana müzakereleri sona ermesi üzerine bir açıklama yapan BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stephan Dojarick, taraflardan KOEP nükleer anlaşmasını ihya etmek için çabalarını arttırmalarını istedi.

Sözcü Dojarick, BM’nin KOEP nükleer anlaşmasına ilişkin tutumu değişmediğini ve tüm taraflardan anlaşmanın yeniden uygulanması için çabalarını ikiye katlamalarını istediklerini ifade etti.

Bundan önce de Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Yardımcısı Enrike Mora Cuma günü yaptığı açıklamada, müzakereci heyetler gelecek hafta Çarşamba veya Perşembe günü müzakereleri sürdürmek üzere yeniden Viyana’ya geleceklerini belirtti.

Mora, heyetlerin istişareleri devam edeceğini, taraflar tüm önerileri inceleyeceklerini, İran heyeti ile de yapıcı görüşmeler gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Amerika’nın İran milletine dayattığı yaptırımların kaldırılması için İran ve 4+1 grubuna üye ülkelerin yeni tur müzakereleri 29 Kasım Pazartesi günü Viyana’da başladı ve 3 Aralık Cuma günü sona erdi.

İran heyeti Viyana müzakerelerinde yaptırımların kaldırılması ve nükleer faaliyetlerine ilişkin iki belge hazırlayarak 4+1 üyelerine sundu.

Bu arada İran üçüncü bir belge hazırladığı, ama henüz karşı tarafa sunmadığı, yeni belgede yaptırımların kaldırılmasından nasıl emin olunacağına ilişkin konular yer aldığı belirtiliyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.