Bugün İran’da 8 Eylül Kıyamının Yıl Dönümü

  • 08 Eylül 2019
  • 1.006 kez görüntülendi.
Bugün İran’da 8 Eylül Kıyamının Yıl Dönümü

Bugün Miladi takvimle 8 Eylül Pazar, 1978’e tekabül eden İran takvimiyle 17 Şehriver 1357 kıyamı ve inkılapçı İran halkının ABD uşağı şah rejimi tarafından katliam edilmesinin yıl dönümüdür.

Kara Cuma olarak İran tarihine geçen 8 Eylül 1978 kanlı olayı gerçekte İran’da daha yeni yeni şekillenen İslam İnkılabı hareketinin sindirilmesine yönelik dikta Şah rejiminin acımasızlığını göstermiştir.
Bu kanlı olayda Cuma günü o dönem Jale meydanı olarak bilinen Tahran’ın bugünkü Şehitler meydanında rejim askerleri halkı yaylım ateşine tutmuş, onlarcasını şehit etmiş, bu olay inkılap hareketinin tüm İran toplumuna nüfuz etmesine, halkın daha kararlı bir şekilde sahneye gelmesine yol açmıştır.
Bu kanlı olay ardından iki mesaj yayınlayan İran İslam Cumhuriyeti Kurucusu rahmetli İmam Humeyni kahraman, mücadeleci İran halkına bu olaydan ötürü taziyetlerini bildirerek, onlara zafer müjdesi vermişti.
8 Eylül 1978 kanlı faciası dolayısıyla her yıl İran’ın dört bir yanında muhtelif merasimler düzenlenerek o olayda şehit olanlar anılıp, ruhlarına fatihalar okunmaktadır.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.