Çin dış işleri bakanından ABD’ye uyarı
Çin dış işleri bakanı dünyada Washington yönetiminin Çin karşıtı girişimlerinden dolayı ABD’yi uyardı.
Pekin’de düzenlenen bir oturumda konuşan Wnag Yi Huawi firmasının mali işler direktörü bayan Meng Wanzhou’nun Washington’un talebi üzerine Kanada’da tutuklanmasına tepki olarak ” Çinliler asla Amerika’ya pes etmeyecek” dedi. Çinli bakan ayrıca sözlerinin devamında ABD’nin kendisi için rakip aramaması ve ona meydan okumaması gerektiğinin de altını çizdi.
Geçen perşembe günü Kanada polisi Huawie firmasının mali işler direktörü bayan Wanzhou’yu Washington’un İran karşıtı yaptırımlarını ihlal ettiği gerekçesi ile ABD’nin talebi üzerine göz altına aldı.
Uluslararası kamuoyunun yakından takip ettiği duruşmada Kanadalı Yargıç William Ehrcke, Meng’in ABD’ye iadesi beklentilerini boşa çıkardı.
Yargıç, Wanzhou’nun ülkeden ayrılmaması şartıyla salıverdi. Vancouver kentindeki evinde ikamet edecek Meng mahkemeye 7 milyonu nakit ve 3 milyonu gayrimenkul olmak üzere 10 milyon Kanada dolarını teminat olarak sunacak.
Çin dış işleri bakanının ülkesine karşı dünyada ABD’nin girişimleri hakkında bu ülkeyi uyarması Beyaz Saray’ın Pekin ile karşılaştığı stratejiden ibarettir. Çin ile ABD ilişkilerinde uluslararası arenada ihtilafların olduğu bir gerçektir ancak bu gerilimler Cumhurbaşkanı Donald Trump döneminde giderek artmıştır. Pekin-Washington ilişkilerinde yaşanan en büyük gerilim konusu, ABD’nin Mart 2018’den bu yana iki ülke arasındaki çatışmayı iki katına çıkaran Çin çelik ve alüminyum üzerinde ağır ve sıra dışı tarifelerin uygulanmasıdır. Amerika Çin’e karşı attığı bu adımı ile bu ülke ile pratikte ticari bir savaşı başlatmasının yanı sıra Güney Çin denizi ve Kore yarım adasında Güney Kore ve Japonya ile ortak askeri tatbikatlarını sürdürmesi ayrıca Güney Çin denizi kıyısındaki ülkelerle Pekin arasında gerilimi arttırma gibi kışkırtıcı eylemlerle Çin’i çeşitli yöntemlerle sınırlama politikasını gerçekleştirmeye çalışmıştır.
Çin, ABD tarafından devam ettirilen böylesi girişimleri bölgesel ve küresel anlamda kendi çıkarları ile çeliştiğinin farkında olduğu için Beyaz Saray’ı uyarmıştır. Çin Dış işleri Bakanı’nın bu uyarısı, Huawei’nin finans direktörünün İran’a yönelik yaptırımları ihlal etmekle suçlandıktan sonra, Kanada’da ABD’nin talebi üzerine gözaltına alınmasından sonra gündeme geldi.
Çin hükumeti açısından Huawie şirketine ve onun mali işler direktörüne yönelik bu suçlama, söz konusu firmanın Amerikan ticaret savaşının bir parçası olan elektronik teknoloji pazarı dünyasındaki konumunu baltalamak amacıyla yapılmıştır.
Huawei’nin mali yöneticisinin 90 günlük ticaret ateşkesi amacıyla Arjantin’deki G20 zirvesinde Çin Cumhuriyeti ve ABD Cumhurbaşkanları arasındaki anlaşma sonrasında göz altına alınması, Beyaz Saray’ın Pekin ile ticari ilişkilerde normalleşmeye doğru gitmekte kararlı olmadığını ve Çin şirketlerini uydu ve elektronik cihaz üretiminde üstünlüğünü tahammül etmediğini göstermiş oldu.
Bunun için ABD hükumeti özellikle Asya’da kendi ticari ortaklarından Huawie şirketinin faaliyetlerini kısıtlamalarını istemiş çünkü halihazırda söz konusu şirket akıllı telefon pazarının yüzde 13’ünü kendi elinde tutuyor halbuki Amerikan’ın Apple firması ise bu alanda sadece yüzde 12 payına sahiptir.