Çin dışişleri bakanından ABD’ye sert eleştiri

  • 24 Kasım 2019
  • 9.020 kez görüntülendi.
Çin dışişleri bakanından ABD’ye sert eleştiri

Çin dışişleri bakanı Wang Yi, ABD’nin Çin aleyhindeki tutumlarını sert dille eleştirerek, ABD’nin bugün dünyanın sebatı önündeki en büyük engel olduğunu söyledi.

Çin dışişleri bakanı, ABD’li yetkililerin Pekin’e yönelik boş ve asılsız iddialarla suçlamalarda bulunmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, ABD’den Çin’le ilgili iddialarını ispatlamasını istedi.

Tarih boyunca hiç bir gücün Çin’i önleyemeyeceğini söyleyen Wang Yi, ABD’nin Çin’e karşı tutumundan bir sonuç alamayacağını söyledi.

Bu arada Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Japonya’nın Nagoya kentinde düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı esnasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ayrıca Hollanda dışişleri bakanı ile de bir araya geldi.

Wang Yi, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in BRICS Liderler Zirvesi’nde yaptıkları görüşmenin karşılıklı güven ve dostluğu derinleştirdiği gibi, ilişkilerin geleceğinin yönünü çizdiğini belirtti.

2019’un Çin ile Rusya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 70. yılı olduğuna işaret eden Wang Yi, iki ülkenin ortak çabalarıyla iş birliğinin hızla geliştiğini, yerel düzeydeki iş birliğinin seviyesinin de büyük ölçüde arttığını söyledi.

Wang Yi, 2020 yılında ilişkilerin içeriğinin zenginleştirilmesi için üst düzey ziyaretlerin en iyi şekilde planlanacağını, İkinci Dünya Savaşı’nın bitişinin 75. yıl dönümünün kutlanacağını ve Çin-Rusya Bilimsel ve Teknolojik İnovasyon Yılı’nın düzenleneceğini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise ülkesi ile Çin arasında çok samimi ilişkiler bulunduğuna dikkat çekerek, iki ülkenin hem ikili düzeyde hem de G20 ve BRICS gibi mekanizmaların çatısı altında verimli bir iş birliği gerçekleştirdiğini ifade etti.

İki bakan, görüşmede ayrıca Kore Yarımadası’ndaki son durum dâhil olmak üzere uluslararası ve bölgesel sorunları da ele aldı./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.