Dünya, Terörizmle Mücadeleden Dolayı İran ve Hizbullah’a Minnettar Olmalıdır
Seyyid Hadi Efgahi İran basın mensuplarına verdiği demeçte; İran ve Hizbullah’ın bölgedeki mevcut radikalizm ve terörizmle mücadeledeki rolüne değindi ve şunları söyledi: “İlk olarak IŞİD, Nusra Cephesi ve Suriye ve bölge genelindeki onlarca diğer terörist grubun oluşturulmasının perde arkasına ve ana nedenlerine değinmeliyiz; tabi sadece Batı Asya bölgesinde değil, maalesef bu grupların devamı Afrika’nın kuzeyine ve Avrupa içine de sürüklenmiştir.
Eğer biz bu terörist grupların oluşturulmasının amacına dikkat edecek olursak, İran ve Hizbullah’ın ve özellikle Irak ve Suriye olmak üzere bazı hükümetlerin ve halkın sorumluluklarının ne kadar önemli olduğunu anlarız. Bu yüzden bölge ve dünya halkı, terörizmle ciddi bir şekilde mücadele ettikleri için İran, Hizbullah ve diğer aktif oyunculardan minnettar olmalıdır.
Bu terörist grupların oluşturulmasının amacı, 2. Sykes Picot Anlaşması doğrultusundadır ve Hillary Clinton, “Zor Tercihler” kitabında bu konuya hatıralarından bahsederken, “biz IŞİD’in oluşturulması olan “arı yuvası” planını İngiltere’nin yardımıyla planladık ve bunun amacı özellikle İslami ayaklanmalar karşısında durmak ve Siyonist Rejimin tehlikelerini uzaklaştırmak gibi bölgede ciddi değişiklikler oluşturmaktı” şekilde değindi ve Trump’ta birçok kez bu konuyu Hillary Clinton’ın yüzüne vurdu ve “siz ve Obama bu konuda suçlusunuz ve yargılanmalısınız” dedi.
Böylesi geniş bir komplo etkisiz hale gelince, İran ve Hizbullah’ın ve Irak ve Suriye’deki diğer grupların yaptıkları şeyin ne kadar değerli olduğu ortaya çıkıyor. Eğer Birleşmiş Milletler tarafından da ambargo uygulanan başlıca terör örgütleri ile mücadele Güvenlik Konseyi’nin planları arasında olsaydı yani IŞİD ve Nusra Cephesi bastırılsaydı, dünya rahat bir nefes alırdı.
Terörle mücadele olabildiğince askeri olarak ve operasyonlarla devam etmelidir ve bundan sonra eğer bu terörist gruplar teslim olur veya elleri daha az kana bulanmış gruplar için siyasi bir kapasite ve fırsat doğar ve bu gruplar ateşkese iyi bir şekilde riayet eder ve siyasi müzakereler sürecinde gerekli şeffaflığı ve dürüstlüğü gösterirlerse bu durumlardan yararlanılabilir. Sonuç olarak Suriye krizinin siyasi olarak çözülme imkânı bulunmaktadır.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un da yaptığı son açıklamalardan birinde belirttiği gibi, bölge ve dünya, terörizmle ciddi bir şekilde mücadele eden İran ve Rusya’dan minnettar olmalıdır. Çünkü bu iki ülke, Amerika gibi ikiyüzlü bir şekilde IŞİD’e karşı uluslararası koalisyon kurduğunu açıklayıp, diğer taraftan da IŞİD kuşatmaya alınınca, Amerikan helikopterleri ve uçakları ile açık bir şekilde bu terörist gruba ilaç, silah ve gıda gönderen ülkeler gibi değildir. Bunların tamamı Amerika yetkililerinin terörizmle mücadeledeki ikiyüzlülüğünü göstermektedir.