El-Ezher’de Vahhabiyet’in Kurumlaşması Tehlikesi Baş Gösterdi
Bu günlerde Arabistan kralı Kral Selman ve beraberindeki heyetin Mısır’a ziyaretinin sonuçları konuşulmaktadır ancak bu durumun dış görünüşü ile iç yüzü tamamen farklıdır. Her ne kadar bu ziyaret dış görünüş itibari ile iki ülke ilişkileri hakkında iyimser bir hava yaratsa da ancak bilinmeyen yöne ( bu anlaşmanın açıklanmayan boyutuna ya da bunun uygulanabilirliğine) dikkat edilirse iyimserlik havasından uzaklaşılmakta ve karamsarlık artmaktadır.
Bu konunun açık ve kapalı yüzünün veya açıklanan ile açıklanmayan boyutları arasındaki fark hele ki dini ve kültürel boyutu olan böyle bir durumda, artmaktadır. Örneğin; El-Ezher şeyhlerinden Ahmet Tayyip, Kral Selman’a El-Ezher üniversitesinin tadilat masraflarını karşıladığı ve yine onun ” Suudi kralının İslam ümmeti için çabası” olarak adlandırdığı şeyler için teşekkür etti ve Mısır ve Arabistan’dan Arap çadırının iki önemli direği olarak bahsetti.
Bu açıklamalar öyle bir durumda yapılmaktadır ki, El-Ezher ve Vahabiyet’in iki açıklamaları (Arabistan’da yaygın fikri ve dini akım ünvanıyla) İslam’dan şekil ve esas bakımından büyük farklar taşımaktadır ve öyle ki El-Ezher üniversitesi İslam’ı ılımlı yorumlayarak, Ehli Sünnet arasında yaymaktadır ve bununla birlikte Sünni olmayan okullarla ile de anlaşmazlığı yoktur ancak bunun tersi de doğrudur; Vahabiyyet fırkası İslam’da aşırıcılığı yaymakta ve tanıtmaktadır ve böyle bir durumda kesinlikle görülmelidir ki Arabistan’ın El-Ezher’e yaptığı mali destekler hangi niyet ve amaçla yapılmaktadır? Acaba gerçekten hedef bu kurumun kendi yorumlamasıyla ve kendi çizgisinde İslam’ı yaymasında ve yayınları için kullanılması mıdır ya da bu kurumun mali sıkıntılarından faydalanarak Vahabiyet ve selefiliğin yayılması ve güçlenmesi midir?
Her ne kadar bu sorunun cevabı tam olarak belli olmasa da, ancak tecrübeler şunu göstermektedir ki Arabistan’ın geçmiş on yılın aksine bir yöne yönelişi, dünyanın dört bir yanında Vahabiyetin güçlenmesi ve yayılması hedefi taşımaktadır ve bu durum dünyada tekfirci terörizmin yayılmasının nedenlerinden biri, bunlar bölgede bulunmakta idi ancak şu an uzantıları Mısır’ın Sina’sına da yayılmıştır ve IŞİD’in Mısır’daki kolu son bir kaç ayda bu bölgede ölümcül saldırılara başlamıştır. Bu bakışla Arabistan’ın El-Ezher’e yaptığı mali yardımlar ya da Sina’da üniversite yapılması vaadi sadece El-Ezher ve Mısır lehine değil belki -kim bilir- El-Ezher’de vahabiyet ve selefiliğin ilerlemesi ya da tekfirci terörizm fikrinin desteklenmesi ile bu tehlikeyi iki katına çıkaracaktır.
Bu duruma göre görülen şudur ki Arabistan Mısır’a ve El-Ezher’e mali yardımlar adı altında bunların mali zayıflıklarından yaralanarak kendi siyasi hedeflerinde yeni bir aşama kaydetmek için bu durumu kullanmaya çalışmaktadır öyle ki bunun fikirsel ve dini olarak tehlikeleri bölgesel hatta bölge dışı etkilere sahip olabilir ve insanlık aleyhine yeni tehditlere yol açabilir. Bu bakışla, bazı Mısırlı siyasetçilerin ve din adamlarının açıklamalarının aksine, Arabistan’ın İslam Dünyasında ve bölgede birlik söylemleri arasında çok fark vardır, örneğin; Filistin ve Kudüs konusu ( Öyle ki her kurumun nedeni ve varlık felsefesi: Arap birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı olarak sayılmaktadır.)