Güney Kore: Hürmüz boğazına asker gönderme gibi bir niyetimiz yok
Güney Kore dışişleri bakanlığı, ülkesinin Hürmüz boğazına asker gönderme gibi bir kararının olmadığını söyledi.
Hürmüz boğazı bölgesinde gerilimin artmasının ardından bir açıklama yapan Güney Kore dışişleri bakanlığı sözcüsü, bölgede istikrar ve barışın korunması için ülkesinin diğer ülkelerle beraber diplomatik yoldan çabalarını sürdüreceğini söyledi.
ABD’nin G.Kore büyükelçisi Harry Harris, dün yaptığı açıklamada, Güney Kore’den, Fars körfezinde ABD’nin liderliğindeki koalisyon güçlerine katılmasını istemişti.
Fars körfezi bölgesinde ABD ve dış güçlerin varlığından kaynaklı buhranın artmasının ardından ABD, emrindeki kukla rejimleri bu bölgeye asker göndermeye zorluyor.
Bu arada İran ve ABD arasındaki gerilim ticaret dengelerini de değiştirecek. Analistler, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı petrol sevkiyatına kapatmasıyla fiyatların 100 doları bulabileceğini söylediler. Sevkiyatın olumsuz etkilenebileceğinden endişelenen analistler, “Gelecek günlerde İran’da boğazı kapatmaya yönelik hamleler izlenirse petrol fiyatlarında daha da yüksek fiyatlara hazırlıklı olmamız gerekir” ifadeleri kullandılar.
Bu kapsamda CNBC’ye yaptığı açıklamada Tribeca Investment Patners yatırım analisti James Eginton, İran’ın petrol sevkiyatının önemli yollarından biri olan Hürmüz Boğazı’nı kapatması durumunda petrol fiyatlarının “tavan yapabileceğini” söyledi.
İran ve Umman arasında yer alan Hürmüz Boğazı, Orta Doğu’da üretilen petrolün dünyaya ulaşması kapsamında önemli bir rol oynuyor. 2018’de boğazdan geçen günlük petrol sevkiyatı, küresel petrol tüketiminin yüzde 21’i olmak üzere, 21 milyon varil olmuştu.
.