Hindistan’daki kast protestolarında 19 kişi öldü

  • 22 Şubat 2016
  • 711 kez görüntülendi.
Hindistan’daki kast protestolarında 19 kişi öldü

Hindistan’ın Haryana eyaletinde başlayan ‘kamuda çalışma ve eğitim hakkı’ isteyen Jat topluluğunun düzenlediği protestolarda 19 kişi hayatını kaybetti.

Hindistan’ın kuzeyindeki Haryana eyaletinin Rohat kentinde başlayan protesto gösterilerine ordu müdahale etmesinden sonra 19 kişi öldü.

AFP’nin haberine göre, Jat topluluğundan binlerce kişinin kamuda çalışma ve eğitim hakkı kotalarının artırılması için düzenledikleri protesto sırasında açılan ateş sonucu 19 kişi hayatını kaybetti ve 200’den fazla kişi yaralandı.

Öte yandan, Sokağa çıkmas yasağı ilan edilmesinden sonra, eylemcilerin yolları kapattığını ve kentte internet bağlantısının kesildiğini kaydetti.

Haryana Eyalet Başbakanı Manohar Lal Khattar ise yaptığı basın açıklamasında, eyalette barış ve uyumun korunması konusunda çağrıda bulundu. Khattar, Jat topluluğunun kontenjanın artırılması talebini değerlendireceklerini dile getirdi.

Hindistan ayrımcılıkla mücadele kapsamında uyguladığı bir sistemle düşük kasttakiler için belirli bir kotayla kamuda çalışma ve eğitim hakkı veriyor.

Ülkenin batısındaki Gujarat eyaletinde, geçen yıl ağustos ayında Patel topluluğu kast sisteminden ötürü okullarda ve devlet dairelerinde uygulanan kontenjanın kaldırılması için protesto düzenlemişti. Protestolarda biri polis 8 kişi hayatını kaybetmişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.