İmam Ali Hamaney: Amerika’nın bütün meselelere yaklaşımı yalan ve sadakatsizcedir

  • 23 Ocak 2016
  • 991 kez görüntülendi.
İmam Ali Hamaney: Amerika’nın bütün meselelere yaklaşımı yalan ve sadakatsizcedir

Dünya Müslümanları Ve Mustazafları İmamı İmam Hamanei bugün Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile yaptığı görüşmede, İran ve Çin halklarının eskiye dayanan ticari ve kültürel ilişkilerine işaret ederek, “İran devlet ve halkı her daim Çin gibi bağımsız ülkelerle ilişkilerini geliştirmeyi amaç edinmiş ve bu bağlamda İran ve Çin cumhurbaşkanlarının 25 yıllık bir stratejik ilişki kurulmasına dair anlaşması tamamen doğrudur” diye açıkladı.

Çin Cumhurbaşkanı’nın İpek Yolu’nun yeniden canlanması gerektiği yönündeki sözlerinin mantıksal ve Kabul edilir bir düşünce olduğunun altını çizen İmam Hamanei, “İran, yaptırımlar dönemi Çin’in işbirliğini asla unutmayacak. İran enerji konusunda bölgenin tek güvenilir ve bağımsız ülkesidir ve bazı bölge ülkelerin aksine İran’ın enerji politikası yabancı etkenlerden etkilenmez” diye konuştu.

Amerika gibi ülkelerin sultacı hareketlerin peşine düştüğünü ve diğer ülkelerle sadakatsizce davranmalarını belirten İmam Ayetullah Hamanei, “Bunun için bağımsız ülkeler birbirlerine daha çok yakınlaşmayı düşünmüş ve İran ile Çin’in 25 yıllık stratejik ilişkilerin kurulması için anlaşması, bu yönde atılmış bir adım gibidir” diye vurguladı.

Batılıların hiçbir zaman İran halkının güvenini kazanamadığını açıklayan İmam Hamanei, Amerika’nın diğer Batı ülkelerine nazaran daha kötü ve daha hasmane bir tutum sergilediğini dile getirerek, “Bu hasmane politikalardan dolayı İran halkı ve yetkilileri bağımsız ülkelerle ilişkilerin genişlemesinden yana olmuştur” açıklamasında bulundu.

Birleşik Çin’in İran’ın vazgeçilmez politikası olduğunu söyleyen İmam Hamanei, “Maalesef bölgemizde Batı’nın yanlış politikası ve İslam’ın saptırıldığından dolayı aşırıcılık tehlikesi artmış ve bunun da önü alınmalıdır” diye ifade etti.

Amerika ve Batı’nın bazı terör örgütleri İslam Devleti adı ile anmaya ısrar etmelerine değinen İmam Hamanei, “Bu yaklaşım, müslümanlara hakaret gibidir ve sorunun çözülmesi yerine bu tür örgütlerin güçlenmesine neden olur” diye bildirdi.

Amerika’nın ‘Terörizmle Mücadele Koalisyonu’ kurduğuna dair iddialarının yalandan ibaret olduğunu belirten İmam Hamanei, “Amerika bütün meselelere böyle yaklaşıyor ve onlar sadakatsizdir” dedi.

Cumhurbaşkanı Ruhani’nin de bulunduğu bu görüşmede Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, İran’a yaptığı ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “İran-Çin işbirliği karşılıklı menfaatler çerçevesinde günden güne artış göstermelidir” diye kaydetti.

Iran ile Çin’in eski İpek Yolu aracılığıyla eskiden bir iletişimde olduğunu ve İpek Yolu’nun barış, kalkınma ve dostane ilişkiler simgesi olduğunun altını çizen Jinping, “Bu yolun üzerinde bulunan ülkeler ilişkilerini geliştirerek Amerika’nın bölgenin ekonomik düzenini bozmasına çalışmasını önleyebilir ve menfaat ve hedeflerine ulaşabilirler” diye açıkladı.

Çin’in İran’ın nükleer programını desteklemesine ve İran’ın Birleşik Çin’I savunmasına işaret eden Jinping, “Biz karşılıklı kalkınmadan yanayız ve yaptırımların döneminde olduğu gibi yaptırımların kalkmasının ardından da İran’la ilişkilerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz” açıklamasınd bulundu.

Iran’in coğrafya, insan kaynakları ve enerji açısından büyük avantajlar barındırdığını belirten Jinping, “Bu ziyaretimde 25 yıllık stratejik ilişkilerin kurulması için anlaşmaya vardık ve kültürel, eğitim, teknoloji, askeri ve güvenlik alanlarında stratejik ortak olmayı düşünüyoruz” diye kaydetti.

İmam Hamanei’nin sözlerinin akılcı olduğunu da dile getiren Jinping, “Çin devlet ve halkı sizin bakış açınıza karşı dostane ve samimi olarak bakıyor ve umarım geçmişte olduğu gibi iki ülkenin ilişkilerinin artmasına katkıda bulunursunuz” diye ekledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.