Irak’ta oylar yeniden sayılacak

  • 01 Temmuz 2018
  • 1.763 kez görüntülendi.
Irak’ta oylar yeniden sayılacak

Irak’ta 12 Mayıs’ta düzenlenen seçimler sonucu tartışma yaratan “hileli oy kullanımı” iddialarının ardından oyların yeniden sayılacağı bildirildi.

Irak Bağımsız Seçim Yüksek Komiserliği yaptığı açıklamada, tartışmalara neden olan oyların elle yeniden sayılacağını belirtti.

Yeniden sayımın yalnızca resmi şikayetler sonucunda işaretlenmiş oylardan problemli görülenler veya yetkililerce raporlanmış hileli oy suçlaması olan oylar üzerinde yapılacağı kaydedildi.

Oyların yeniden sayımının salı günü Kerkük bölgesinde başlayacağı ve Süleymaniye, Erbil, Duhok, Ninova, Selahattin ve Anbar illerinde devam edeceği duyuruldu.

21 haziran tarihinde Irak Anayasa Mahkemesi başkanı Mithat Mahmut, mahkemede kararın görüşülmesi sırasında yaptığı açıklamada, “Parlamentonun oylar yeniden elle sayılsın kararı anayasaya aykırı değil, doğrudur.” demişti.

Mahmut, parlamentonun hile karıştığı gerekçesiyle yurt dışındaki seçmenler ve sığınmacılarla birlikte Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) güvenlik güçlerinin kullandığı oyların iptal edilmesi kararının ise anayasal olmadığını, bunu reddettiklerini ifade etti.

Irak Parlamentosu, hile karıştığı gerekçesiyle 12 Mayıs seçim sonuçlarının yeniden elle sayılması, yurt dışındaki seçmenlerin ve sığınmacıların bulunduğu bölgelerle IKBY’de güvenlik güçlerinin oylarının iptal edilmesi kararı almıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.