İran Atom Enerjisi Kurumu: Taahhütlerimizi azaltmaya devam edeceğiz

  • 06 Ekim 2019
  • 658 kez görüntülendi.
İran Atom Enerjisi Kurumu: Taahhütlerimizi azaltmaya devam edeceğiz

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcısı, Tahran’ın ABD’nin nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinin ardından bu anlaşma kapsamındaki taahhütlerini düşürerek, hakları ile taahhütleri arasında bir denge sağlamaya çalıştığını belirterek, “Karşı tarafların bir eylem yapmamaları halinde, taahhütleri azaltmanın sonraki adımlarına geçilecek” dedi.

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, Tahran’da gerçekleşen nükleer enerji hukuku konulu bir toplantıda konuşma yaptı.
Kemalvendi, “Nükleer enerji hukuku, uluslararası düzeyde tüm ülkelere ayrımcılık yapmadan aynı hak ve yükümlülükleri sağlayan evrensel bir anayasanın gereklerini karşılamalıdır. Bu konulardan biri dünyayı belirsizlik ve karanlık bir geleceğe iten ve küresel bir talep haline gelen silahsızlanma meselesidir.” dedi.
İran’ın bir sene süren stratejik sabırdan sonra nükleer anlaşmadaki taahhütlerini azaltma kararı adığını belirten Kemalvendi, bunun ABD’nin tek taraflı anlaşmadan ayrılma kararı ile anlaşmada belirlenen hak ve yükümlülükleri dengelemeye yanıt olarak alındığını kaydetti.
Kemalvendi sözlerine şöyle devam etti:
“Diğer taraflar gerekli eylemli yapsaydı İran attığı adımlardan geri dönebilirdi. Fakat bu süreç bölye devam ederse İran da taahhütlerini azaltma yönünde adımlar atmayı sürdürecek.”
Behruz Kemalvendi ayrıca “Devrim Lideri Ayetullah Hamanei belirttiği gibi sloganımız, ‘herkes için nükleer teknoloji ve herkese nükleer silah hayır’dır” diye ekledi.

İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei son günlerde Devrim Muhafızları komutanları ve yetkililerine hitaben yaptığı konuşmada, karşı tarafın nükleer yükümlülüklerini yerine getirmediğine işaretle, İran’ın nükleer yükümlülüklerini ciddiyetle hafifletmeye devam edeceğini belirterek, bunun için İran Atom Enerjisi Kurumu’nun sorumlu olduğunu belirtmişti.

Bu bağlamda, Başkuman şöyle demişti: Nükleer yükümlülüklerimizi hafifletmeyi sürdüreceğiz. Bu işi oldukça ciddi şekilde devam ettirmeliyiz. Bunun için de Atom Enerjisi Kurumu sorumludur. İslam Cumhuriyeti yönetiminin açıkladığı bu yükümlülükleri hafifletmeyi tam ve kapsamlı olarak yerine getirmeli ve istenen sonuca ulaşıncaya kadar devam ettirmeli.” beyanatlarında bulunmuştu.

İran Atom Enerjisi Kurumu yayınladığı bildiride, İslam İnkılabı Rehberi’nin açıklamaları çerçevesinde, İran’ın nükleer anlaşmadaki taahhütlerini azaltmanın tam bir ciddiyetle ve dakik bir şekilde ve de istenilen sonucun alınmasına kadar sürmesi gerektiğini vurgulamıştı.

ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesi ve Avrupalı tarafların da yükümlülüklerini yerine getirmemesinin ardından İran İslam Cumhuriyeti nükleer anlaşma çerçevesinde şimdiye kadar 3 adım atarak, yükümlülüklerini hafifletmiştir. Nükleer zenginleştirme oranını ve zenginleştirilmiş uranyum rezervini arttırma ve yeni nesil santrifüjleri monte etme gibi girişimler atılan bu adımlar arasında yer alıyor.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.