İran BM’deki Oy Hakkını Yeniden Elde Etti
BM Şartı’nın 19’uncu maddesine göre, bir ülkenin örgüte olan aidat borcu, son 2 yılda yaptığı ödemeden fazlaysa, o ülkenin BM Genel Kurulu’nda oy kullanma hakkı askıya alınıyor.
BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, gazetecilere yaptığı açıklamada, İran’ın BM’ye aidat borcunu ödediğini duyurdu.
BM’ye 65 milyon dolardan fazla aidat borcu bulunan İran, BM Genel Kurulunda oy kullanma hakkını yeniden kazanması için gereken 16 milyon dolarlık minimum ödemeyi yaptı ve oy kullanma hakkını geri kazandı.
Bilindiği gibi İran yaptırımlara maruz bırakılıyor. Bu durum İran ekonomisini kötü etkiliyor. ABD emperyal çıkarlarının önünde engel olarak gördüğü İran’ı yaptırımlar ile yıldırmak istiyor.
ABD’nin Kasım 2018’de yeniden yürürlüğe koyduğu yaptırımlar ise özellikle enerji, gemicilik ve finans sektörlerindeki yabancı yatırımların durma noktasına gelmesine yol açtı.
Yaptırımlar uluslararası firmaların ve diğer ülkelerin de Tahran ile ticari ilişkiler kurmasını yasaklıyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF) yaptırımların geri dönmesiyle birlikte İran ekonomisinin 2018’de yüzde 3,9 daraldığını öngörüyor.
İran’ın BM Daimi Temsilcisi Mecid Taht Revançi ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ülkesinin BM’ye aidatını ABD’nin yasadışı yaptırımları yüzünden ödeyemediğini belirtti.
Revançi, “ABD’nin yasa dışı yaptırımları sadece halkımızı ilaçlardan mahrum bırakmadı, aynı zamanda İran’ın BM’ye olan aidatını ödemesini de engelledi. 6 aydır üzerinde çalışıyoruz ve BM, bugün ödemeyi aldığını duyurdu. İnsanlık dışı tüm yaptırımların hemen kaldırılması gerek” değerlendirmesinde bulundu.