İran: BM’nin insan hakları süreçleri siyasi
İran’ın BM üçüncü komisyonunda temsilcisi Muhammed Hasaninejad, Salı günü BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in İran’da insan hakları durumu ile ilgili raporuna gösterdiği tepkidi, raporun bir kez daha BM’de insan hakları süreçlerinin yanlış ve siyasi olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.
İran’ın BM üçüncü komisyonunda temsilcisi Muhammed Hasaninejad, Salı günü BM üçüncü komisyonunun oturumunda yaptığı konuşmada, BM’de insan hakları süreçlerini çifte stantart ve siyasi niteledi. Hasaninejad, bu süreçlerde İran milletinin sosyal ve iktisadi haklarına aykırı olan illegal yaptırımlar gözetilmediğini belirtti.
İran’ın BM üçüncü komisyonunda temsilcisi Hasaninejad, her yıl İran’da insan hakları ile ilgili olarak birbirine benzeyen dört rapor yayımlanması sadece BM’nin insan hakları konusunda çifte stantart tutumunu gözler önüne serdiğini, bu tutum her şeyden ziyade BM’de insan hakları süreçlerinin itibarını ve bütünlüğünü zedelediğini ifade etti.
Hasaninejad, her yıl İran aleyhinde mesnetsiz iddiaların dört kez tekrarlanması, siyasi saiklerden başka bir amacı olamayacağını vurguladı.
İran’ın BM üçüncü komisyonunda temsilcisi Muhammed Hasaninejad, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ayrımcı tutumunu sorgulayarak şöyle dedi: Bu mahiyette bir raporun çok yönlü olması ve İran milletinin tüm insan hakları boyutlarını hiç bir ayrım yapmaksızın gözetlemesi beklenirdi, oysa raporun hiç bir yerinde Amerika devletinin İran milletine dayattığı illegal ve gayri meşru yaptırımların yeniden dayatılmış olmasına asla değinilmemiştir.
Kanada’nın 2017’de BM Genel Kurulu’na önerdiği kararname taslağına dayanarak hazırlanan BM Genel Sekreteri’nin raporunda İran İslam Cumhuriyeti’ne yönelik eski suçlamalar tekrarlanmış ve aynı zamanda İran devletinin BM insan hakları yüksek komiserliği ile işbirliği yaptığı belirtilmiştir.
Batı dünyası insan haklarından bir nevi yumuşak güç olarak bağımsız ülkelere ve sulta düzenine karşı çıkanlara baskı aracı olarak yararlanıyor.