İran Dışişleri Bakanı: Kafkasya, güçler arasında çekişme ve çatışma alanına dönüşmemeli

  • 25 Temmuz 2023
  • 127 kez görüntülendi.
İran Dışişleri Bakanı: Kafkasya, güçler arasında çekişme ve çatışma alanına dönüşmemeli

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan bugün Tahran’da Ermeni mevkidaşı ile düzenlediği basın toplantısında, Ermenistan ile Azerbaycan Cumhuriyeti arasında barış görüşmelerinde ilerleme sağlanmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan bugün Tahran’da Ermeni mevkidaşı ile düzenlediği basın toplantısında, Ermenistan ile Azerbaycan Cumhuriyeti arasında barış görüşmelerinde ilerleme sağlanmasını memnuniyetle karşıladıklarına işaretle, Kafkasya’nın güçler arasında çekişme ve çatışma alanına dönüşmemesi gerektiğini kaydetti.

Emir Abdullahiyan, İran İslam Cumhuriyeti, Kafkasya’da barış ve görüşme doğrultusunda aktif şekilde yoğunlaştığını belirterek, bugün Ermeni mevkidaşı ile Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış görüşmelerini ele aldıklarını kaydetti.

Dışişleri Bakanı sözlerinin devamında bazı yabancı  oyuncuların, Kafkasya durumunu istismar etmeye çalıştığını esefle dile getirerek, İran İslam Cumhuriyeti olarak 3+3  isimli diyalog mekanizmasını desteklediklerini, Ermenistan ve Azerbaycan’ın de yer alacağı bu toplantının düzenlenmesi için çabalarına devam edeceklerini söyledi.

Emir Abdullahiyan, iki ülkenin geleneksel ve tarihi koridoru önünde engel teşkil edilmemesi ve ulaşım yolları önündeki engellerin kaldırılmasını ele aldıklarını da kaydetti.

Bakan Emir Abdullahiyan, bugün Ermeni mevkidaşına Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile görüşmede,  Aliyev’in Azerbaycan Cumhuriyeti’nin İran ile Ermenistan arasında tarihi ve ulaşım yollarını kapatmak ve koridor kurmak peşinde olmadıklarını ve olmayacaklarına dair güvence verdiğini ifade etti.

Emir Abdullahiyan,  Azerbaycan Cumhuriyeti yetkililerine İran İslam Cumhuriyeti’nin hiçbir zaman Azerbaycan’ın Nahçıvan’ına bağlantı yolunu kapatmadığını ve bu bağlamda iki ülke arasında anlaşma olduğunu anlattığını hatırlattı.

Dışişleri Bakanı sözlerinin başka bir kısmında,  görüşmede ikili ilişkileri geliştirme ve derinleştirme ve tanımlanan işbirliği projelerini hayata geçirilmesini konuştuklarını ifade ederek, ciddi şekilde,ikili ticareti 1 milyar dolara, ardından 3 milyar dolara çıkarmak için hareket etmekte olduklarını  vurguladı.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan da ortak basın toplantısında, İran İslam Cumhuriyeti’nin her daim kendileri için özgün dost olduğu ve olacağını söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.