İran ile 4+1 Grubu Viyana’da yeniden toplanıyor

  • 08 Aralık 2021
  • 582 kez görüntülendi.
İran ile 4+1 Grubu Viyana’da yeniden toplanıyor

İran ile 4+1 Grubu arasında Viyana’da başlayan 7. tur görüşmelerin devam yarın heyetlerin katılımıyla düzenlenecek.

İran’da Seyyid İbrahim Reisi’nin cumhurbaşkanı olarak seçilmesinden sonra yeni müzakere heyetinin belirlenmesinden sonra İran ile 4+1 Grubu arasında Viyana’da İran’a yönelik zalimce yaptırımların kaldırılması ve nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması amacıyla 7. tur görüşmeler 29 kasımda başladı ve cuma gününa kadar devam etti.

Bu görüşmelerde İran tarafı karşı taraflara yaptırımların kaldırılması ve nükleer yükümlülüklerle ilgili iki öneri paketini önceki 6 tur görüşmelerin sonucu hazırlanan taslak ve nükleer anlaşma çerçevesinde sunmuş oldu.

İran’ın attığı bu adım üzerine karşı taraflarla, başkentlerine dönmeye karar verdiler.

Dün İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Nükleer Başmüzakereci Ali Bakıri Keni ile Nükleer Anlaşma Ortak Komisyonu Koordinatörü Enrique Mora arasında telefonda yapılan görüşmede, perşembe günü tarafların yeniden biraraya geleceği gün olarak kararlaştırıldı.

Böylece İran ile 4+1 Grubu üyeleri yarın Viyana’da görüşmelere kaldığı yerden devam edecekler.

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İran’ın sunduğu önerilerin görüşmelerin ileri noktaya götürülmesine katkı sağlayacağını açıklayarak, ABD’nin nükleer anlaşmaya dönmesinin tek yolunun İran’a karşı zalimce yaptırımları kaldırılmasından ibaret olduğunu vurguladı.

Bu arada Rusya’nın Viyana’da Uluslararası Örgütler Nezdindeki Daimi Temsilcisi Mihail Ulyanov yaptığı bir açıklamada, Viyana’da uzmanlar arasında gayri resmi görüşmelerin başladığını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de yaptığı son açıklamasında, ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin “çok büyük hata” olduğunu belirterek, İran ile nükleer meselenin çözümü için diplomasiye vurgu yaptı.

Siyonist rejim yetkilileri, heyetlerin başkentlerine dönmesinin ardından, görüşmelerin durdurulması için yoğun çaba sarf ederek, Amerikan yetkililerini, Viyana’ya dönmemeleri için teşvik etmeye çalışarak, açık şekilde İran ile görüşmelerin durdurulmasını istediler.

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump’ı nükleer anlaşmadan çekilmek için teşvik eden işgal rejimi yönetiminin çabaları bu kez fiyasko verdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.