İran ile Türkiye 500 yıldan fazladır istikrarlı ilişkisini koruyor

  • 27 Kasım 2019
  • 3.422 kez görüntülendi.
İran ile Türkiye 500 yıldan fazladır istikrarlı ilişkisini koruyor

İran’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Ferazmand, gazeteci yazar Feyza Gümüşlüoğlu’na açıklamalarda bulundu. İran ile Türkiye arasında 500 yıldan fazladır süren istikrarlı ilişkiye değinen Büyükelçi, ikili ilişkilerin fazlasıyla güçlü olduğunu söyledi.

 İran’ın Ankara Büyükelçisi Ferazmand, Türkiye-İran ilişkileri, Türkiye’deki İran algısı, ABD yaptırımları ve daha pek çok konuya ilişkin EKOTÜRK kanalından Feyza Gümüşlüoğlu’na İstanbul’daki İran Başkonsolosluğunda özel bir röportaj verdi.
Türkiye’deki İran algısını son derece olumlu bulduğunu söyleyen Büyükelçi, “Türkiye’de Fars dili ve edebiyatına olan ilgi İran’dakinden fazla” dedi.
“İkili ticarete değinen büyükelçi şöyle konuştu: 2018’de ikili ticaret hacmimiz yaklaşık 9.3 milyar dolardı. Bu büyük bir rakam ama yine de hedefimizden uzak. Biz 30 milyar dolara ulaşmayı hedeflemiştik, bu hedeften halen uzağız. İki ülkenin liderleri ticareti 30 milyar dolara çıkarma kararı almıştı. Bu ulaşılamaz bir hedef değil. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu hedefi yakalamak için elimizden geleni yapıyoruz zira her iki tarafta da çok güçlü bir irade var.”
ABD’nin İran’a yönelik illegal yaptırımlarına da dikkat çeken Ankara Büyükelçimiz, “İran çok bağımsız bir güvenlik sistemine sahip, bu nedenle de Amerika İran’ın içişlerine karışamaz, İran’a karşı askeri bir seçeneğe başvuramaz, bizi bununla tehdit edemez.” diye konuştu.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.