İran Meclis Başkanı: Irak Kürdistanı’nın bağımsızlaşması yeni bir krize yol açacak

  • 27 Eylül 2017
  • 1.062 kez görüntülendi.
İran Meclis Başkanı: Irak Kürdistanı’nın bağımsızlaşması yeni bir krize yol açacak

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlaşma girişimini değerlendiren Meclis Başkanı Laricani, bu olayın bölgede yeni krizlere yol açabileceğini kaydetti.

Gazetecilere konuşan İran Meclis Başkanı Ali Laricani, IKBY’nin bağımsızlaşma girişimine işaret ederek, “İran, Irak’ı yakın bir komşu olarak görmektedir. Bununla birlikte IKBY’de bulunan tüm gruplarla da dostane ilişkilere sahibiz ve hepsine Irak’ın yeni devletini demokratik bir çerçevede kurmalarına yardım ettik. Bu ülkeyi işgal eden ABD, baştan beri kendi istediği anayasa taslağını Iraklılara zorla onaylatmak istiyordu fakat İran ile Şii merciliğinin dayanması neticesinde Irak Parlamentosu, bu ülkenin anayasa taslağını hazırlayıp sunabildi” ifadelerinde bulundu.

İran’ın son onyıl boyunca hep Irak’ın yanında olduğunu bildiren Laricani sözlerini şöyle sürdürdü: Irak’ta cumhurbaşkanı Kürt, başbakanı Şii ve meclis başkanının Sünni olduğu bir Ulusal Birlik Hükümeti oluşturuldu. Ancak bu olayın başından beri bazı ülkeler, Irak’taki terör örgütlerini takviye edip güçlendirerek bu ülkeye zarar vermeye çalıştılar ki bunun son örneği de hezimete uğratılması 3 yıl süren DEAŞ’ın ortaya çıkmasıdır.

Laricani sözlerine şunları da ekledi: DEAŞ’ın saldırdığı zaman Irak hükümetiyle IKBY bizden yardım isteğinde bulundular ve Irak’ın hızlıca parçalandığı dönemde kimsenin aldırmadığı bir ortamda biz ikisine de yardım ettik. Fakat şimdi üzüldüğümüz mesele, daha DEAŞ tehlikesinin sona ermediği bir koşulda IKBY tarafından planlanan bağımsızlaşma konusu ortaya çıktı. Irak Kürdistanı’ndan bu konuda fikir alışverişinde bulunmak için İran’a gelen Kürt temsilcilere de bu girişimin bölgede yeni bir krize yol açacağını açık şekilde aktardık. Böylece biz İran olarak Irakın merkezi yönetiminin yanında yer almayı sürdürüp bu ülkenin parçalanmasına asla izin vermeyeceğiz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.