İran petrol ve doğalgaz rezervleri toplamında dünyada birinci sırada yer alıyor
Petrol ve doğalgaz sektöründe de geçen yıl İran için büyük başarılar gündeme geldi. İran’ın Güney pars sahasının 12. Ünitesinin hizmete girmesi, iktisadi ve sanayi alanında bir şaheser olmakla beraber yaptırımların etkisizliğini gösterme bakımından da önemliydi. Proje geçen yılın sonlarına doğru hizmete girdi.
İran Güney pars ortak doğalgaz sahasından yararlanmayı Saddam rejiminin dayattığı 8 yıllık savaş yüzünden Katar’a göre daha geç başladı. Fakat şimdi Güney pars ünitelerinin bir bir devreye girmesinin ardından bu sahadan doğalgaz çıkarma hacmi komşusunun çıkardığı doğalgaz hacmine hemen hemen yaklaştı.
Güney pars sahasının 12. Ünitesi tek başına bu sahanın doğalgaz rezervlerinin yaklaşık %4 kadarını ve dünya doğalgaz rezervlerinin %1’den biraz da az bir miktarını barındırıyor. Bu proje insan gücü, yatırım, gelir ve yaptırımları aşma bakımlarından İran’ın sanayi tarihinin en büyük projesi sayılıyor. Güney pars sahasının 12. Ünitesinin ürünlerinin değeri ayda 327 milyon doları aşıyor. Geçen yıl sahanın 16. Ünitesinde üretilen doğalgaz da ülkenin doğalgaz dağıtım şebekesine eklenmişti.
Güney pars sahasının 15 ve 16. Ünitelerinin rafinelerilerini geliştirme projesi tamamlandıktan sonra doğalgaz üretim hacmine günde 23 milyon metreküp daha eklendi. Güney pars sahasının 15 ve 16. Üniteleri günde 56.6 milyon metreküp doğalgaz ve 75 bin varil sıvı gaz ve 400 ton kükürt ve yılda bir milyon ton propan ve butan gazı ve bir milyon ton etan gazı üretiyor ve 2008 yılından beri faaliyetini sürdürüyor. Bu iki ünite tamamen İranlı uzmanlarca inşa edilerek hizmete girdi.
Geçen yıl Güney pars sahasının 18. Ünitesinin rampası da İranlı uzmanlarca tam olarak hizmete girdi.
Güney pars doğalgaz sahası dünyanın en büyük doğalgaz sahalarından biridir, İran ve Katar’ın ortak sınırında Fars körfezi bölgesinde yer almaktadır. Bu saha İran’ın en temel enerji kaynaklarından biri sayılır. Sahanın alanı 9700 kilometre kadardır ve bunun 3700 kilometrekaresi İran’a aittir. Bu bölümün doğalgaz rezervleri 14 trilyon metreküp ve sıvı gaz rezervleri de 18 milyar varil tahmin ediliyor ki bu da dünya doğalgaz rezervlerinin %8 kadarına ve İran’ın doğalgaz rezervlerinin yarısına denk geliyor.
Hali hazırda Avrupa ve Asya ülkelerinden 13 firma İran doğalgaz sektöründe 15 milyar dolar yatırım yapmaya hazır olduklarını açıkladı. 4 İngiliz – Fransız, 3 Japon, 2 Güney Koreli, 4 Çinli firma ile beraber 4 İranlı firma bu sektörde yatırım yapmaya hazır olduklarını açıklayan firmalardır.
İran İslam Cumhuriyeti ayrıca Ortadoğu bölgesinin ikinci büyük petrokimya gücü olarak bölgenin ürettiği petrokimya ürünlerinin %25 kadarını tek başına üretiyor. Geçen yıl uygulanan geliştirme projeleriyle beraber bu sektörün iç ve dış piyasalardaki payının arttığı gözleniyor.
Resmi verilere göre İran dünya petrol rezervlerinin %11’i ve doğalgaz rezervlerinin %17 kadarı ile petrol ve doğalgaz rezervleri toplamında dünyada birinci sırada yer alıyor.
Bu arada İran geçen yıl 40 milyon ton çeşitli petrokimya ürünleri üretti.
Petrol Bakanı Bijen Zengene geçen yıl İslamî şura meclisi milletvekilleriyle görüşmesinde bakanlığın direniş ekonomisi çerçevesinde ortak sahalardan doğalgaz üretimini arttırmaya öncelik verdiğini açıkladı.
Bakan Zengene ham petrol üretimi konusunda da hatta yaptırım şartlarında gelecek üç yılda ham petrol üretim hacmini günde 5.7 milyon varile yükselteceklerini vurguladı. Bakan Zengene, ancak bakanlığın esas politikasının ham petrol satışını durdurmak ve yeni teknolojilerden yararlanarak petrol ürünlerini üreterek satmaktan ibaret olduğunu ifade etti. Doğalgaz ihracatını arttırma konusunda da Bakan Zengene, bakanlık olarak direniş ekonomisi çerçevesinde doğalgaz üretimini arttırmayı ve yılda 80 milyar metreküp ihracat hedefine ulaşmayı planladıklarını ifade etti.
İran Ortadoğu bölgesinde petrokimya sanayi sektörünün ihtiyacı olan hidrokarbürleri bir arada barındıran, hem doğalgaz ve hem sıvı gaz alanında en büyük rezervlere sahip olan ülkedir.
İran ayrıca bölgede petrokimya sanayiini geliştirme projesini beş yıllık kalkınma programları çerçevesinde tasarım bazından üretim noktasına kadar tamamen yerli uzmanlarca ve uluslararası standartlara uygun biçimde icra eden tek ülkedir.