İran, Umman ve Hindistan Üçlü Toplantısı
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Umman Dışişleri Bakanı Yusuf Bin Alevi ve Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj üçlü bir oturum çerçevesinde bir araya gelerek bölgesel ve uluslararası konuları masaya yatırdılar. Nükleer anlaşma da bakanların gündemindeydi.
İran ile 5+1 grubu arasında nükleer anlaşmanın imzalanan ve ardından yürürlüğe girmesiyle sonuçlanan nükleer müzakere sürecinde rol ifa eden ülkelerden biri Umman’dı.
Nükleer anlaşma taraflarından biri olarak ABD, anlaşmaya bağlı kalıp, BM Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı kararnamesi uyarınca İran’a yönelik yaptırımları kaldırması ve İran’da ekonomi ve yatırım alanlarındaki faaliyetlere engel olmaması gerekiyor.
Ancak nükleer anlaşma her daim ABD tarafından ihlal edilmiştir. Anlaşmanın 26, 28 ve 29. bentlerinde bütün tarafların yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğinin altı çiziliyor. Ancak ABD yaptıkları girişimleri ve aldıkları kararıyla nükleer anlaşmada yer alan sözkonusu madde ve bentlere uymadığını göstermiştir. ABD, İran’ın balistik füze denemeleriyle BM Güvenlik Konseyi’nin kararnamelerine uymadığını iddia ederek, İran’ın tehdit sayıldığını ileri sürüyor ve nükleer anlaşma ve müzakerelerle ilgisi olmadığı bahanesiyle İran’a yönelik yeni yaptırım kararları almış bulunuyor.
İran’ın balistik füze denemelerine karşı çıkılması, İran’ın bölgesel rolünün tehdit olarak gösterilmesi ve İran’ın terörist gruplara destek verilmesi dahil üç ana konu üzerinde bu yaptırımlar odaklanmıştır.
Burada sorulması gereken soru şudur ki; ABD nükleer dışı konuları gündeme getirmek ve bunu nükleer anlaşmaya bağlamak suretiyle hangi hedef peşindedir? Acaba Trump, nükleer anlaşmayı etkisiz bir anlaşma haline getirip, tek taraflı olarak anlaşmadan çekilmek mi istiyor yoksa İran’ı bölgedeki kendi maceraperest yolunda hareket ettirmeye zorlamak peşinde midir? veya ABD’nin hedefi bölgede İran’ın savunma ve caydırıcılık gücünü yıpratmak mıdır?
ABD’li uzman Jame Walsh İran’ın İngilizce yayın yapan PRESS TV kanalına verdiği demeçte, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımcı politikasını eleştirerek, yaptırımların aptalca bir politika olduğunu ve yaptırımların İran’ın füze programını durduramayacağını vurguladı.
Bazı uzmanlar ise, Trump’ın uyduruk iddialarıyla İran’ı radikal reaksiyon ve girişimlere zorlamaya ve böylece İran’ı bölgede kriz çıkaran bir ülke olarak göstermeye ve ardından da nükleer anlaşmadan çekilmesini haklı göstermeye çalıştığını bildiriyor.
Tabii bütün bu seçenekler hepsi birer olasılıktır. Ancak İran dikkatle ABD’nin tavır ve girişimlerini izliyor.
İslam İnkılabı Rehberi İmam Seyyid Ali Hamanei, ABD Başkanı Donald Trump seçim kampanyası sırasındaki konuşmasında nükleer anlaşmayı yırtacağını söylemeden önce yaptığı açıklamada, “ABD nükleer anlaşmayı yırtarsa, biz onu yakarız” ifadesini kullanmıştı.
Yaşananlara bakılırsa, ABD’nin şimdiki durumda izlediği politika, nükleer anlaşmayı yıpratmak doğrultusunda olduğu anlaşılıyor.
Kuşkusuz İran’ın nükleer anlaşmanın korunması için kırmızı çizgisi, İran’ın çıkarlarını korunduğu sürecedir. Nükleer anlaşma bu yörüngeden çıkarsa, muhakkak İran da nükleer anlaşmada kalmayacak.
Nitekim İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani BM Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, İran’ın nükleer anlaşmanın ihlaline katiyetle karşılık vereceğini belirterek, İran’ın nükleer anlaşmayı ilk ihlal eden ülke olmayacağını kaydetti.
Şimdiye kadar Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, nükleer anlaşmanın imzalanmasının ardından 7 kez yayınladığı raporlarının tamamında İran’ın nükleer anlaşma ile ilgili yükümlülüklerini tamamen yerine getirdiğini tasdik etmiştir.
Böylece İran imzaladığı anlaşmaya bağlılığını kanıtlamıştır. Ancak ABD’nin aldığı kararlar ve yaptığı girişimler, üstlendiği yükümlülüklere aykırıdır.
Bu durum da İran İslam Cumhuriyeti yetkililerinin tepkileri ve itirazlarına yol açmıştır.