İran’dan BM İnsan Hakları Konseyi’ne tepki
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Irakçi, BM İnsan Hakları Konseyi’nin İran’ın insan hakları durumuna ilişkin onayladığı son tasarısını asılsız ve dayanaksız olarak değerlendirdi.
BM İnsan Hakları Konseyi’nin Oturumu kapsamında Cenevre’de bulunan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Irakçi konuştu.
Irakçi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından sunulan “şiddetsiz ve aşırılıksız bir dünya” adlı tasarısına işaret ederek, BMGK tarafından onaylanan bu tasarının yürürlüğe geçmesi gerektiğine dikkati çekti.
“İnsan hakları kavramsal ve yapısal bakımından büyük derecede gelişti ancak dünya çapında yürürlüğe geçebilmesi için yeni sorunlarla karşı karşıya geli. Örnek olarak Ortadoğu’da boy gösteren tekfirci-terörist örgütler ve Batı’da ortaya çıkan İslamofobi dalgaları, dünyanın karşılaştığı modern sorunlardan sayılabilir” diyen İrakçi, DEAŞ terör örgütüne finansal askeri ve ideolojik desteklerin durdurulması gerektiğini vurguladı.
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ilaveten, dinlere ve özellikle de İslam’a saygısızlık gösterilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
İrakçi, sözlerine şöyle devam etti: Filistin’de Siyonist Rejim sistematik bir şekilde insan haklarını ihlal edip Filistin halkına yönelik insanlık dışı suçlar işliyor. Öte yandan Siyonist Rejim BMGK’nin kararlarını bile uygulamıyor.Masum Yemen halkına yönelik Suudi Arabistan rejimi tarafından uygulanan saldırılara karşı uluslararası toplum gerken tepkiyi göstermiyor. Orada insanlık dışı cinayetler ve savaş suçları işlenmektedir. Dolayısıyla da uluslararası toplum bu cinayetlerin durdurulması yönünde gereken tedibrleri almalıdır.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun İran’ın insan hakları durumuna ilişkin kabul ettiği son tasarısı asılsız ve dayanaksız olduğu için kabul edilemez. BM’nin insan hakları mekanizması bazı güçler tarafından siyasi bir araç olarak kullanılması bu örgütü ciddi derecede zayıflatıp zedeleyecektir. Iran’ın dış politikası karşılıklı saygıya dayalı bir diyalog çeçevesinde kurulmuştur. Bunun en iyi örneği İran ve 5+1 Grubu arasında gerçekleşen müzakerelerdir.