İran’ın AB’ye yönelik yeni yaptırımları

  • 28 Ekim 2022
  • 158 kez görüntülendi.
İran’ın AB’ye yönelik yeni yaptırımları

İran Dışişleri Bakanlığı, İran’a yaptırım kararı alan Avrupa Birliği’ne (AB) misilleme olarak bazı kurumlar ve kişileri yaptırım listesine aldı.

İran Dışişler Bakanlığı, terör örgütlerine destek sağlayan Avrupa Birliği’nden bazı kurumlar ve kişilere yaptırım uygulama kararı aldı.

Yaptırım kapsamına, -Sözde “Özgür İran Dostları” grubu ve Avrupa Parlamentosu’ndaki üyeleri, Uluslararası Adalet Arayışı Komitesi (ISJ) ve üyeleri, “Stop the Bomb” kurumu, Almanya’nın DW Farsça servisi, Fransa’nın RFI Farsça servisi, Fransa’nın Irkçılık ve Antisemitizm’le Mücadele Kuruluşu (LICRA), kutsal savunma döneminde Saddam rejimine kimyasal silah sağlayan Alman şirketi Karl Kolb Co., yine ayını dönemde Saddam rejimine kimyasal gaz sağlayan Alman şirketi Rhein Bayern Fahrzeugbau Co ve 12 kişi alındı.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında bu yaptırımların ismi geçen şahısların İran İslam Cumhuriyeti’ne girişinin yasaklanması, İran İslam Cumhuriyeti’nin sınırları dahilindeki mal varlığına el konulmasını içeriyor.

Dışişleri Bakanlığı 19 ekim tarihinde de bazı İngiliz kurum ve kişileri yaptırım listesine alarak, malvarlığına el konulacağı ve İran’a girişlerinin yasaklanacağını duyurmuştu.

İran’ın bazı kentlerindeki son olayların ardından, ABD ve Avrupalı ülkeler, her zamanki gibi bu kez de İran’a siyasi ve ekonomik baskı yapmak için fırsatı uygun görüp, Tahran’a karşı bir takım yaptırımlar uyguladılar. Bu doğrultuda Avrupalı ülkeler, kendi vatandaşlarından İran’a seyahat etmemelerini istedikten sonra 17 ekim tarihinde de müdahaleci eylemde bulunarak, 15 İranlı kurum ve yetkiliyi insan hakları bahanesiyle yaptırım listesine aldılar.

Nükleer anlaşma ile ilgili yaptırımların iptaline ilişkin Viyana’da görüşmelerde Avrupalı ülkeler, İran ile anlaşmaya varma çabalarını desteklediklerini iddia etmelerine rağmen, İran konusunda olumsuz rol ifa etmeye devam ediyorlar.

Bilindiği gibi İran’da Mahsa Emini’nin ölümü bahanesiyle son zamanlarda bazı Batılı ülkeler ve özellikle Amerika’nın müdahalesiyle bazı ayaklanmalar ve huzursuzluklar yaşandı. Bu arada Londra merkezli Farsça yayın yapan medya da kargaşaları kışkırtarak körükledi, İngiliz makamları tarafından müdahaleci açıklamalar yapıldı ve İran’a yaptırımlar açıklandı. İran’ın birkaç İngiliz tüzel ve gerçek kişilere yaptırım kararı, Tahran’ın Londra’nın İran’a karşı düşmanca politikalarına ve eylemlerine doğrudan tepkisidir.

Aslında İslam Devrimi’nin zaferi ve İran’da İslam Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra, İslami İran’ının en büyük düşmanı olan Amerika, İngiltere’nin koordinasyonu ve desteğiyle İran’a karşı her zaman birçok yıkıcı eylemler gerçekleştirmiştir. İngiltere dayatma savaşı sırasında Irak Baas partisine yardım sağlamaktan İran’a karşı psikolojik ve propaganda savaşına kadar eylemlerde bulunurken her zaman İslam Cumhuriyetine karşı yaptırımların uygulanması ve baskıların artmasında Washington’un ortağı olmuştu.

İran İslam Cumhuriyeti, Batılıların yaptırımlarına misillemede bulunarak, uygun şekilde karşı tarflara yanıt veriyor. Bu bağlamda Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, AB’yi geçtiğimiz senelerde başarısız kalan ve tekrarlanan yolda yeniden hareket etmemesi konusunda uyararak, yaptırım listesine alınan Avrupalı kurum ve kişilerin radikalizm, şiddet ve terörü desteklediğini belirtti./

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.