IŞİD’in ardından Irak’ta Amerika’nın yeni komploları
Irak’ta Musul operasyonları sona yaklaşıp bölgede IŞİD terör örgütü son nefeslerini alırken, üstelik tüm ilgi ve dikkatler IŞİD’ın sonuna odaklanmışken, ülkedeki siyasi çevreler, Amerika’nın yeni komploları hakkında uyarıda bulunuyorlar.
Amerika güçlerinin sözde IŞİD karşıtı güçler çerçevesinde Irak’ta kalma zaruretine dair Amerikalı siyasi çevreleri ve yetkililerin fısıldamaları, son haftalarda Iraklı yetkililerin tepkisine yol açan söz konusu komplolar ve ortam oluşturmalardandır.
İşte bu ortam oluşturma faaliyetlerine tepki gösteren Irak İslami yüksek meclisi başkanı Ammar Hekim, IŞİD’ın nihai yenilgisi ardından artık hiçbir yabancı asker veya üssün ülkede kalmayacağını duyurdu.
IŞİD işgal dönemi 29 haziran 2017 Perşembe günü, elebaşı Ebubekir Bağdadi’nin hilafetini ilan ettiği Nuri caminin geri alınması ile sona erdi. Iraklı güçler de eski Musul bölgesinde halen IŞİD elinde olan bazı küçük bölgeleri de işgalden geri alarak Musul’un kurtarılışı için kutlamalar düzenlemeyi bekliyorlar.
Hiç şüphesiz Irak ordusu ve Haşdişabi gönüllü halk güçleri, teröristlerin yenilgisinde başlıca rolü üstlendiler; başka bir ifade ile Irak kendi güç kapasitesine dayanarak ülkede terörizmin büyük yenilgisine imza attı. Irak’ın IŞİD’e kesin zaferi, Amerikalı yetkililerin Irak’ta IŞİD’in uzun vadede yok olabileceğini belirttiği bir dönemde yaşandı. Bu açıklamalar ve IŞİD ile mücadele sürecine Amerikalı yetkililerin sabotajları, Amerikalı yetkililerin IŞİD’ın Irak’ta tamamen yok olmasını engellemek ve bu terör örgütünü kendi çıkarları doğrultusunda Irak’ta eskiden daha fazla yönetme amaçlarını gözler önüne seriyor.
Bu bağlamda tanınmış Lübnanlı siyasi analist Nasır Kandil, Lübnan basınından el-Bena gazetesine verdiği demeçte, tekfirci IŞİD terör grubunun Musul’da yok olması ardından Irak’ın gelecek durumunu ele aldı. Kandil, IŞİD’in yok olması ile Amerika’nın, Irak ve Suriye’de varlık bahanesinin yok olacağını, IŞİD karşıtı sözde koalisyon görevinin de biteceğini belirterek, artık terörizm ile mücadelenin yeni bir boyut kazanacağını ve bu dönemde artık yabancı askeri güç varlığına ihtiyaç olmayacağını belirtti.
Hali hazırda Irak’ta IŞİD yenilgisinin yakın olması ile Amerika bu ülkedeki siyasi denklemlerinin altüst olduğunu görünce bu ülkede IŞİD ardından askeri varlığını sürdürmek ve içişlerine müdahale ederek kendi komplolarını gerçekleştirmeye çalışıyor.
Bilindiği üzere Amerika’nın Irak’taki müdahaleci ve işgalci siyasetleri; tahrip, katliam ve komploculuk gibi tehlikeli ve olumsuz sonuçlarından başka bir getirisi olmadı. Irak halkı hala Amerika liderliğinde sözde IŞİD karşıtı koalisyon güçlerinin kanlı saldırılarına maruz kalıyor; yayınlanan istatistikler, yüzlerce sivilin bu saldırılarda hayatını kaybettiğini, Irak alt yapı tesislerinin birçoğunun yok olduğunu gösteriyor.
Amerika’nın Irak siyasetleri, bu ülkenin bölgedeki tüm petrol kaynaklarına sulta kurma peşinde olduğunu gösteriyor. Bu komplolar çerçevesinde, 2003 yılında Irak’ı işgal operasyonu ardından 2011 yılında kamuoyu baskıları sonucu askerlerini Irak’tan geri çeken Amerika, bu ülkedeki müdahaleci siyasetlerini daha da yoğunlaştırdı.
Amerika’nın bölgedeki komplocu ve tek yanlı siyasetleri nedeni ile Irak halkı ve genelde bölge kamuoyu artık Washington’a asla güvenmiyor ve Amerika’nın bölgedeki askeri hareketliliklerini dikkatle izleyerek tepki gösteriyor.