İslam İşbirliği Teşkilatı Toplantısı Sonlandı

  • 21 Ekim 2016
  • 999 kez görüntülendi.
İslam İşbirliği Teşkilatı Toplantısı Sonlandı

İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerin Dışişleri bakanlarının katılımıyla Çarşamba günü Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te başlayan toplantı dün çalışmalarına son verdi.

İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri bakanları bir kez daha İslam dünyasını ilgilendiren konuları ele almak üzere Taşkent’te toplandı.

Bu toplantı, Özbekistan’ın müteveffa cumhurbaşkanı “İslam Kerimov”un “Eğitim ve maarif- barış ve kalkınmaya giden yol” olarak önerdiği  başlık altında düzenlendi ve katılımcı ülkelerin temsilcileri, İslam dünyasında barış ve istikrarın sağlanması ve İslam ülkeler arasında birliğin pekiştirilmesi yollarını, İslam İşbirliği Teşkilatı 43. Dışişleri Bakanları Toplantısında ele aldılar.

Bu toplantıya İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı “Abbas Irakçi” ve İran’ın Özbekistan Büyükelçisi “Behman Aga Rezi” İran’ı temsilen katıldılar.

Taşkent’te 43.ü düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın temasının İslam İşbirliği Teşkilatı’nın ilan edilmiş ve ilk hedefleriyle karşılaştırıldığında, üye ülkelerinin  dünya genelindeki en büyük uluslararası İslami örgüt sayılan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın ilk hedeflerinden uzaklaştığı anlaşılıyor.

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın kuruluş hedeflerinin bir kısmına bakılırsa, üye ülkeler arasında  Filistin’in kutsal mekanlarının korunması ve özgürleştirilmesi ve Filistinlilerin mücadele ve direnişine destek ve de işgal altındaki Filistin topraklarının kurtarılması ve Filistin halkının haklarinin geri alınması bağlamındaki dayanışma, yakınlaşma ve koordinasyon yapılması ve güçlendirilmesi ve adalete dayalı uluslararası barış ve güvenliği desteklemek için gereken önlemlerin alınması gibi hedeflerinin dünyada ve bölgede yaşanan gelişmelerin gölgesinde unutulmuş olduğu anlaşılıyor.

Bu yüzden bu teşkilatın küresel denklemler üzerinde siyasal, kültürel, ekonomik ve hatta bilmsel işbirliğinin güçlendirilmesi için ana işlevi minimum seviyeye indiği gibi, ırkçılıkle mücadele ve hangi şekilde olursa olsun sömürgeciliğine son verme çabaları olarak nitelendirilen durum için mevcut kapasite ve imkanların da bu teşkilata üye bazı aktörlerin biresel tavırlarının gölgesi altında kalmış bulunuyor.

İslam işbirliği Teşkilatı üyelerinin bu örgütü siyasal ve uluslararası konularda kendi politika ve tutumlarını sözde kanıtlmak ve haklı göstermek adına bir araç olarak bakması, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın son yıllardaki başarısızlıklarının asıl nedenidir.

İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri arasındaki görüş ayrılıklarına paralel olarak, iç krizler ve güvenlik sorunları da birçok üye ülkede yaşnamkata, buna ilaveten terörizm ve radikalizm ve de tekfirci düşüncenin bazı üye ülkelerde yayılması, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın faaliyetini olumsuz biçimde etkiliyor.

Özbekistan’ın müteveffi cumhurbaşkanı tarafından Taşkent toplantısı için “eğitim ve marif- barış ve kalkınmaya giden yol” temasının önerilmesi de, muhtelif sapık ve sahte dini akımlardan kaynaklanan sorunlar ve güvensizliklerle mücadele amacıyla İslam’ın öz marifi, kültürü ve ideolojisi eğitiminin yeniden tanımlanması ve gözden geçirilmesinin şart olduğunu yansıtıyor.

İslam dünyası coğrafyasının yitik halkası ise barış ve kalkınma yıllardır yerini savaş ve yıkıma vermiştir ve buyüzden etkin güce sahip İslam ülkeleri, Filistin topraklarının kurtarılması ve Filistin ülkülerinin tahakkukuna katkı vermek yerine Siyonist rejimin çıkaları ve bu topraklar üzerinde işgalciliğin yayılması yörüngesinde adım atıyorlar, sanki, Filistin’in işgal altındaki topraklarının geri alınması önceliği, yerini Siyonistler’in işgalciliğine göz yummaya vermiştir.

Şayet, İslam İşbirliği Teşkilatı’nin ilk kuruluş hedeflerinden bunca uzaklaşması ve bu örgütün İslam ülkelerinin birliğini koruma ve güçlendirme hedefinde başarısızlığı için Özbekistan’ın geçici Cumhurbaşkanı “Şevket Mirzayev” İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın açılış merasiminde yaptığı konuşmada, İslam ülkeleri arasında birliğin korunması zaruretinden söz ederek, Müslümanlar’ın yabancılar tarafından kullanılan bir alet haline gelmemelerine vurgu yaptı.

Özbekistan’ın geçici cumhurbaşkanı İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerinden, İslam dininin değerlerine sahip çıkararak, İslam dünyasının kazanımlarının propagandası yapmalarını ve bu teşkilatın İslam dünyasında barış ve istikrarın sağlanması yönündeki rolünü güçlendirmeye çalışmalarını istedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.