İstanbul’da Filistin’e Destek Yürüyüşü Düzenlendi

ABD’nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararına tepki göstermek, Filistinlilerin Büyük Dönüş Yürüyüşü’ne destek vermek ve Büyük Felaket olarak adlandırılan Nekbe’nin 70. yılını protesto etmek için birçok STK ve platform protesto yürüyüşü düzenledi.
İstanbul’da Fatih Camii’nde kılınan Cuma namazının ardından bir araya gelen kalabalık, ellerinde Filistin bayrakları ve pankartlarla Saraçhane Parkı’na yürüdü.
BÜYÜK DÖNÜŞ YÜRÜYÜŞÜ NEDİR?
Filistinliler, Toprak Günü’nün 42’nci yılı kapsamında 30 Mart Cuma gününden bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi’nin İsrail sınırında barışçıl gösteriler düzenliyor.
İsrail askerleri ise “sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006’dan beri Gazze’ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını” talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor.
Gösterilerin başından bugüne kadar aralarında gazetecilerin ve çocukların da olduğu 53 Filistinli İsrail askerleri tarafından şehit edildi, yaklaşık 8 bin Filistinli yaralandı.
TOPRAK GÜNÜ NEDİR?
İsrail, 30 Mart 1976’da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koydu. Bunun üzerine Filistin halkı, bu gasbı protesto için genel greve gitti ve gösteriler düzenledi.
İsrail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi şehit etti, çok sayıda kişiyi yaraladı. “Toprak Günü” olarak anılan bu olay, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin gösterdiği direnişin simgesi olarak görülüyor.
NEKBE NEDİR?
Filistinliler, 14 Mayıs 1948’de İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle 15 Mayıs’ı “Nekbe” (Büyük Felaket) olarak anıyor. Batı Şeria ve Doğu Kudüs 1967’den bu yana İsrail işgali altında bulunuyor