Japonya savunma bakanlığının askeri bütçeyi arttırma talebi
Japonya savunma bakanlığı Çin ile Kuzey Kore tehditlerini bahane ederek, Japonya askeri bütçesinin arttırılmasını istedi.
Muhafazakâr ve milliyetçi çizgide bir siyaset sürdürmekte olan ve Çin’in Asya-Pasifik bölgesinde artan gücüne karşılık Japonya’nın etkinliğini artırmaya yönelik girişimlerde bulunan Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin 2012’de iktidara gelmesinden bu yana ülkenin askeri harcamalarında yükseliş olduğu görülüyor.
Japonya temsilciler meclisiyle danışmanlar meclisi Şinzo Abe’nin çağrısı üzerine Japonya ordusunun yeniden canlandırılmasına onay verdiler. Şinzo Abe, Çin’in Asya-Pasifik bölgesinde artan gücüne karşılık, Japonya’nın etkinliğini artırmaya yönelik girişimlerde bulunmuş, anayasal hükümlerle askeri gücü oldukça sınırlanan Japonya’nın bu gücünün geliştirilmesi sağlanmıştır. Japonya’nın savunma yönetmelikleri ise, 2013 yılı Aralık ayında Doğu Çin Denizi’ndeki adalarla ilgili olarak Çin ile yaşanan gerilim üzerine yeniden düzenledi.
Temmuz 2014’te Şinzo Abe hükümeti, Japon Öz Savunma Kuvvetleri’nin “ortak meşru müdafaa” adına ülke dışındaki askeri operasyonlara katılımına izin verecek şekilde anayasayı yeniden düzenlemiştir. Japon başbakanı Abe iktidara geldikten sonra, savunma gücünün geliştirilmesi amacıyla kısıtlı savunma bütçesini artırdı. Nitekim 2013 yılı savunma bütçesi bir önceki yıla göre %0,8 oranında artırılarak 45 milyar dolara ulaştırdı ve 2014 yılı savunma bütçesini 46 milyar dolara çıkardı. Japonya hükümeti 2015 mali yılı bütçesi için 42 milyar dolarlık savunma harcamasını onayladı. Japonya 2018 yılına kadar da yıllık %3 oranında savunma bütçesine ek bir artış yapacaktır.
Ancak Japonya savunma bakanlığı askeri bütçenin 50 milyar 120 milyon dolara çıkarılmasını istiyor. Kuzey Kore’nin nükleer denemeleri ardından Japonya, ABD ortaklığında balistik füze sistemi edinmeye başladı ve Amerika’ya ait Aegis füzeleriyle donatılmış muhripler ve Patriot füze rampalarını da topraklarında konuşlandırmıştır. Tokyo hükümetinin Amerikan Lockheed Martin firmasının ana üretici olduğu F-35 savaş uçaklarından 42 adet almaya karar verdiklerini de açıklamıştır.
Şinzo Abe döneminde savunma alanında atılan adımlar Japonya’nın anayasal sınırlarına rağmen ABD’nin bölgedeki çıkarlarına paralel olarak, askeri gücünü hızla artırmaktadır. Asya-Pasifik bölgesinde Çin’i dengeleme ve Çin’in nüfuz alanını genişletmesini engelleme amacındaki ABD için, Japonya’nın katkısı önem taşımaktadır. Dolayısıyla daha güçlü ve daha caydırıcı bir Japonya, ABD politikalarıyla uyumlu olduğundan Japonya’nın savunma alandaki atılımları, Amerika’dan destek görmektedir.
Çin ile olan ekonomik ilişkilerinin önemi ve halkın çoğunluğunun silahlanmaya karşı çıkması sebebiyle, Japonya’nın kısa vadede anayasayı değiştirerek askeri normalleşmeyi sağlayacağını söylemek mümkün görünmemektedir. Japonya dış politika amaçlarına ulaşmada askeri güç dışındaki araçları tercih etmeye devam edecek olsa da, anayasal pasifizmden giderek uzaklaştığı ve militarizme yöneldiği görülüyor./