Kamboçya, Pol Pot liderliğindeki Kızıl Kmerler tarafından 1,5 milyonun ölümüyle sonuçlanan soykırımın 40. yılını anıyor.
Kamboçya, 1975-1979 yılları arasında Kızıl Kmerler tarafından gerçekleştirilen ve 1,5 milyon insanın öldüğü milyonlarcasının da ağır yaralandığı soykırımın 40. yılını anıyor
Kamboçya’nın başkenti Phnom Penh’in zorla boşaltılması tarihe unutulmayacak bir an olarak geçti. Kırsal kesimdeki insanların çoğu öldürülürken şehirdekilerin önemli bir kısmı şehir dışına sürüldü.
Geçen yıl yargılanan ve insanlığa karşı işledikleri gerekçesiyle ömür boyu hapse mahkum edilen Kızıl Kmerlerin “iki numaralı adam’ı Nuon Chea ve başkanı Khieu Samphan karara itiraz etmişti.
1960’lı yılların sonlarında Kamboçya Komünist Partisi’nin silahlı kolu olarak kurulan Kızıl Kmerler, 1975’te başkent Phnom Penh’e saldırı düzenleyerek iktidarı ele geçirmişti. Milyonlarca kişinin zorla köylere yerleştirilerek kolektif çiftliklerde çalışmaya zorlandığı, rejim düşmanlarının aileleriyle katledildiği, yoksulluk nedeniyle açlık ve salgın hastalıkların baş gösterdiği Kızıl Kmer iktidarı sırasında yaklaşık 2 milyon kişi hayatını kaybetmişti.
20. yüzyılın en kanlı rejimlerinden bir kabul edilen Pol Pot liderliğindeki Kızıl Kmer iktidarı, Vietnam birlikleri ile Vietnam yanlısı Kamboçyalı komünistlerin 1979’da ülkeyi işgal etmesiyle son bulmuştu.
Çin’e kaçan Pol Pot yönetiminde Kamboçya’nın ücra köşelerine çekilen Kızıl Kmerler, 1992’de imzalanan anlaşmaya kadar gerilla savaşını sürdürmüştü. Kızıl Kmerler, 1998’de Pol Pot’un ölümünden sonra dağılmıştı.