Kasımi: Füze denemeleri İran’ın hakkıdır

  • 01 Şubat 2017
  • 1.013 kez görüntülendi.
Kasımi: Füze denemeleri İran’ın hakkıdır

İslami İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Behram Kasımi, Füze denemelerinin İran’ın milli menfaatleri ve güvenliğini savunmada kesin hakkı olduğunu ve bu konuda fikir yürütmenin her hangi bir ülke veya uluslararası kurumun yetkisi dışında olduğunu söyledi.

Behram Kasımi yaptığı açıklamada, ‘’Konunun gerçek olup olmadığı hususuna girmeden, İran’ın ilkesel tutumunun balistik füze denemelerinin İran’ın haklarına ve uluslararası taahhütlerine uygun olduğunu söyleyebilirim’’ dedi.

İran füze programının sadece savunma amaçlı olduğu ve İran balistik füzelerinin hiç birinin nükleer başlık taşımak için dizayn edilmediğini vurgulayan Kasımi bundan dolay bunların 2231 nolu BM Güvenlik Konseyi kapsamında olmadığını ifade etti.

Kasımi, ‘’İran, kendini savunmak için kimseden izin almaz. İran 2231 nolu karardaki kısıtlamaları kabul etmediği ve bunları da karar onaylanırken açık şekilde bildirdiği halde İran’ın balistik füze denemeleri bu kararla bile uyuşmakta ve siyasi maksatlarla yapılan bazı ülkelerin açıklamaları mahkumdur’’ dedi.

İran’ın muasır tarihte hiçbir ülkeye saldırmadığını ifade eden Kasımi, fakat başka ülkeler tarafından saldırıya uğradığını ve dünya güçlerinin birçoğunun İran’a saldıranları desteklemelerine rağmen İran halkının gayretli bir şekilde kendi toprak bütünlüğünü savunduğunu söyledi.

Kasımi, ‘’Görünen o ki, ABD’de bazıları, siyasi hedefler ve propagandalarla ABD’ye kanuni vizesi olanların girişini yasaklayan karara verilen uluslararası baskıları azaltmak istemekte veya ABD’nin KOEP çerçevesindeki taahhütlerini yerine getirmemesini sağlamak istemekteler fakat 2231 nolu karar açık bir şekilde kimseye bu izni vermemektedir’’ dedi.

BM Güvenlik Konseyi’nin  Amerika’nın isteği üzerine İran’ın füze denemesi hakkında  olağanüstü oturum düzenlenmesi bekleyeniyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.