Kazakistan’daki ŞİÖ Zirvesi sona erdi
Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılan Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi sona erdi.
İRNA’nın haberine göre, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Şanghay İşbirliği Örgütünün (ŞİÖ) genişlemesiyle örgütün sorumluluğu altındaki bölge nüfusunun 3 milyara ulaştığını, böylece örgütün Şanghay sekizlisi olarak kurumsal kalkınmasının yeni aşamasına geçtiğini söyledi.
Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılan ŞİÖ Devlet Başkanları Zirvesi sona ererken, zirve sonucu Pakistan ile Hindistan’ın örgüte tam üye olması kararı onaylandı.
Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in başkanlığında Bağımsızlık Sarayı’nda düzenlenen zirveye Kırgızistan, Tacikistan,Özbekistan, Rusya ve Çin cumhurbaşkanlarının yanısıra Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ve Hindistan başbakanı Narendra Modi katıldı.
Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj’un gözlemcilik yaptığı toplantıya Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Gutteres de iştirak etti.
Zirvenin ana gündemini Pakistan ile Hindistan’ın örgüte üyelik sürecinin tamamlanması, küresel ve bölgesel güvenlik, ŞİÖ devletleri arasındaki ticari, ekonomik, kültürel, insani ilişkilerin geliştirilmesi konuları oluşturdu.
Bazı bölgelerde ve ŞİÖ’ye yakın bölgelerde jeopolitik gerginliğin arttığına dikkati çeken Kazakistan cumhurbaşkanı Nazarbayev, “Bu bağlamda ŞİÖ Devlet Başkanları Konseyinin uluslararası terörle mücadele bildirgesi zamanında atılan bir adımdır.” değerlendirmesinde bulundu.
Bu arada ŞİÖ kulisinde İran dışişleri bakanının bazı ülkelerin yetkilileriyle yaptığı görüşmede, Tahran’daki terörist saldırılar kınanırken, Arap ülkeleri arasında sorunun görüşmeler yoluyla halledilmesi, terörizmle mücadele ile ikili ve bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi gibi konular ele alındı.
Kazakistan, 2017-2018 ŞİÖ dönem başkanlığını Çin’e devretti. ŞİÖ’nün üye sayısı Hindistan ve Pakistan’ın katılımıyla 8’e çıktı.