Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nden İran’a taziye mesajı

  • 24 Aralık 2017
  • 980 kez görüntülendi.
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nden İran’a taziye mesajı

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), İranlı kimyasal silah gazisi Ali Hoşlafz’ın eşine hitaben yazdığı mektupta, onun şehadetinden dolayı taziyelerini bildirirken, onu kimyasal silahların yasaklanmasıyla ilgili İran’ın açık bir kanıtı olarak niteledi.

Ali Hoşlafz İran-Irak (1980/1988) yıllarındaki zorunlu savaş döneminde, devrik Saddam rejimi tarafından İran’a karşı atılan kimyasal silahlardan yaralanmış ve bedenen yüzde 70 malül kalmış ve geçen çarşamba günü ise  şehit olmuştur.

Sözkonusu şehidin cenaze namazı geçen cuma günü Hamedan kentinde kılındıktan sonra şehiden naaşı da bu kentin şehitler mezarlığına defnedilmiştir.

Bilindiği gibi devrik Saddam rejimi, İran’a karşı savaşta uluslararası kanunlara göre kullanılması yasak silahları hiç çekinmeden ve batılı ülkelerin desteğinde kullanmıştır. Saddam rejimi ilk kez ocak 1981’de İran’a karşı kimyasal silah kullanmıştır.  Devrim Saddam rejiminin İran’a karşı açtıkları savaşın başından sonuna kadar en az 3500 kez İran’a karşı kimyasal bombardımanda bulunmuşlardı. Bu saldırılarda İran’ın özellikle sınır kentlerinde yüzbin civarında insan sakat kalmış ve yüzlercesi şehit olmuştur.

Cenevre konvansiyonuna göre  kimyasal silahların kullanılması yasak  ama BM ve güvenlik konseyi bu konuda  çifte standart siyaset izliyor. Zira, Irak’ın İran aleyhindeki savaşın son yıllarında yayınlanan belgelere göre,  başta Almanya, Fransa ve Hollanda olmak üzere  Avrupa’nın değişik ülkelerinden 207 şirket Irak’a kimyasal silah satmış olmasına rağmen bu şirketlere ve ülkelere yönelik hiç bir yaptırım  uygulanmamıştır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.