Mısır ekonomik krizin eşiğinde
Hükümetlerin son yıllarda uyguladığı ekonomi politikaları ve turist sayısındaki azalma başta olmak üzere bazı nedenlerle Mısır ekonomisi sıkıntılı bir dönem geçiriyor.
Mısır’da son üç yılda iş başına gelen üç ayrı hükümet tarafından uygulanan ekonomi politikaları, Süveyş Kanalı gelirlerinin azalması ve 31 Ekim 2015’te Sina Yarımadası’nda düşen Rus yolcu uçağının ardından turist sayısında yüzde 70’lere varan gerileme, ülkeyi ekonomik krizin eşiğine getirdi.
Edinilen bilgiye göre, döviz rezervlerinde yaşanan azalma, Mısır cüneyhinin dolar karşısında değer kaybetmesine neden oldu. Serbest piyasada bir yıl önce ABD dolarının değeri 8 cüneyh iken bugünlerde 17 cüneyhe kadar yükseldi.
Hükümetin üç ay önce doların yükselişini durdurmak için ülkedeki bütün döviz bürolarını kapatması, doların da karaborsasının oluşmasına ve daha fazla artmasına neden oldu.
Doların yükselmesi, ayrıca temel gıda fiyatlarını yüzde yüz oranında artırdı. Özellikle son bir aydır ülkede yaşanan şeker kıtlığı sorunu bir türlü çözülemedi. Güvenlik birimleri, şeker tüccarları ve karaborsacıların depolarına baskınlar yaparak stoklarına el koyuyor.
Bakkallarda şeker bulmanın neredeyse imkansız olduğu Mısır’da, büyük marketlerin yer aldığı Kahire, Giza ve İskenderiye gibi kentlerde ise kişi başına en fazla 5 kilogram şeker veriliyor. Krizden önce 5 cüneyh olan şekerin kilogram fiyatı 10 cüneyhi geçti.
Piyasada pirinç sıkıntısının da başladığı söylentileri, halkın bu ürüne adeta hücum etmesine neden oluyor.