Mogherini’den ABD’nin Fars Körfezi’ndeki kışkırtıcı girişimine tepki

  • 21 Haziran 2019
  • 1.403 kez görüntülendi.
Mogherini’den ABD’nin Fars Körfezi’ndeki kışkırtıcı girişimine tepki

AB Dış Politika sorumlusu Bayan Federika Mogherini, Fars körfezindeki tarafların her türlü çatışmadan sakınmalarını istedi.

Mogherini, dün Brüksel’de ABD liderleri oturumundan sonra yaptığı açıklamada, Fars körfezindeki taraflardan her türlü şiddet ve çatışmadan sakınmalarını isterken, ‘Ben bu konuyu iki gün önce ABD dışişleri bakanı Pompeo ile görüşmemde söyledim ve Fars Körfezinde gerginlik ve çatışmanın bölge ve dünyanın  lehine olmayacağını ilettim” dedi.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek SorumlusuFederica Mogherini’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, AB’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek toplantıya, Çin, Fransa, Almanya, İngiltere ve İran’dan üst düzey yetkililer katılacak.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da 28 Haziran’da gerçekleşecek toplantıda, İran nükleer anlaşmasının tüm yönleri ve nasıl sürdürüleceği ele alınacak.

Bunun yanı sıra, yetkililer ABD’nin İran nükleer anlaşmasından çekilme ve bu ülkeye tekrar yaptırım uygulama kararlarının etkilerini görüşecek.

Toplantıda İran’ın, nükleer anlaşmanın yükümlülüklerini yerine getirip getirmediği konusu da gündeme gelecek.

AB dış siyaset sorumlusu açıklamasında ayrıca İran’ın nükleer anlaşmaya bağlı kaldığını hatırlatarak, Kapsamlı Ortak Eylem Planının (KOEP) bölgenin güvenlik ve istikrarının korunmasının esas unsuru olduğunu söyledi.

Bilindiği gibi ABD Başkanı Trump geçen yıl Mayıs ayında KOEP’ten çekilerek İran aleyhine ambargoları başlatmıştı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.