Musevi: Amerika devlet terörizmini sonlandırmalı

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Seyyid Abbas Musevi, Amerika’nın devlet terörünü sonlandırması gerektiğini bildirdi.Musevi, Amerikan yetkililerinin İran’ın Amerika ile terörizmle mücadelede işbirliği yapmadığı yönündeki komik iddiası karşısında bu konuyu belirtti.Musevi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ‘’ABD çeşitli terörist grupları tesis etme, bunlara mali ve silah desteği verme, devlet terörü uygulama ve başka bir terörist rejimi açık şekilde desteklemekle terörist karşıtı faaliyetle mücadele için iyi bir örnek değildir.‘’ dedi.Musevi, Amerika’nın uyguladığı devlet terörizmine son vermesi gerektiğini söyledi.
Bu arada, Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın İran işleri özel temsilcisi Brian Hook, Washington yönetimi İran’a dayatılan silah yaptırımı süresini uzatmak için her türlü yola başvuracağını belirtti.
Çarşamba günü Wall Street Journal gazetesinde bir yazı yayımlayan Hook bir kez daha Washington yönetiminin İran’a dayatılan silah yaptırımı uzatma çabasına vurgu yaptı.
Hook tehditvari makalesinde Washington yönetimi her halükarda İran’a dayatılan silah yaptırımının devam etmesini garanti edeceğini ileri sürdü.
Hook bu bağlamda geçenlerde BM güvenlik konseyi üyeleri arasında dağıttıkları kararname taslağına işaret etti.
Hook yazısında, Bercam nükleer anlaşmasında yer alan ve Amerikalı yetkililerin anlaşmadan çekildikleri halde istinat ettikleri tetik mekanizmasına işaret ederek, Amerika’nın çabaları veto ile engellenirse, silah yaptırım süresini başka yöntemlerle uzatacaklarını kaydetti.
Pekin ve Moskova ise, Washington’un bu yönde sarf ettiği her türlü çabaya karşı olduklarını belirtiyor.
Rusya’nın BM daimi temsilcisi Vasili Nebenzia da Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Amerika Bercam’ın üyesi olmadığını ve bu yüzden tetik mekanizmasını uygulama hakkı olmadığını belirtti.