Nasrullah: Böylesine bir savaşta böylesi bir cumhurbaşkanı Allah’ın bir nimetiydi
Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah, bölgede yaşanan çatışmaların dini veya mezhebi değil tamamen siyasi nitelikli olduğunu açıkladı.
Suriye’nin el-İhbariye kanalına konuşan Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah, bölgede yaşanan siyasi çatışmaların din adına istismar edildiğini söyledi.
Bölgenin hassas bir dönemden geçtiğini ve Arap kamuoyunun da bölgedeki şartlara özel bir dikkat gösterdiğini belirten Seyyid Hasan Nasrullah, “Bölgedeki çatışmalar siyasidir; ancak bazları bunu dini şiarlar kullanarak din adına istismar etmektedir” dedi.
Şah döneminde Amerika ve Arap ülkelerinin İran’la çok güçlü ilişkilerinin bulunduğunu hatırlatan Nasrullah, “O dönemlerde Suudi Arabistanlı herhangi bir prens ya da müftü ‘İran Şii ve rafızidir’ demiyordu; ama İran’da İslam devrimi olup Tahran İsrail’le ilişkileri kestikten sonra İran’a karşı yeni bir tutum ve dil kullanılmaya başlandığına tanık olduk” dedi.
Hizbullah’ın Suriye’de teröre karşı savaşa girmesi ile ilgili de konuşan Nasrullah, “Bu seçenek bizim kendi tercihimizdi; bunun sebeplerini de daha önce açıkça ifade ettik. Bunu açıklamaktan hiçbir çekince duymadık ve duymuyoruz. Suriye’deki savaşın uzun süreceğini ve çok sert geçeceğini biliyorduk. Biz en başından beri bu savaşın kısa sürmeyeceğini ve topyekun bir savaş olduğunu biliyorduk.
Her düzeyde Suriye yönetiminin 2 ya da üç ay içerisinde devrileceği söyleniyordu. Suriye’ye yönelik tezgahın ve yürütülen savaşın hacmi en başından beri çok büyüktü. Biz bu svaş bir ya da iki yıl sürecek diye bu savaşa girmedik. Bunun çok uzun bir savaş olacağını başından beri biliyorduk” dedi ve Suriye’nin bölgedeki ulusal kararlar alabilen bağımsız birkaç devletten biri olduğu için bu saldırılara maruz kaldığını söyledi.
Refik Hariri terörünü yapanlar her şeyi hazırlamıştı
Lübnan’ın eski Başbakanı Refik Hariri’nin öldürülmesinin bölgeye yönelik etkilerine de değinen Nasrullah, “Refik Hariri terörünü gerçekleştirenler, tüm senaryoları önceden hazırlamıştı. Suriye devleti ve siyasi yönetimi var oldukça direnişçi tutumu sürecek ve Suriye’ye karşı savaşanlar yenilecekler. Bu savaşı başlatanların hedefi sadece bazı bölgelere hakim olmak değildi onlar tüm Suriye’yi ve siyasi yönetimini avcunun içine almak istiyordu.
Amerika’nın ve Körfez’deki bazı Arap ülkelerinin çıkarları bu bölgede güçlü bir Arap ordusu bulunmasını gerektiriyor” dedi.
Suriye Cumhurbaşkanının cesareti dış komployu yendi
Suriye’ye yönelik büyük komplonun başarısız olduğunu belirten Nasrullah, “Suriye Cumhurbaşkanının cesareti, Suriye ordusunun gücü ve bunların sahip olduğu toplumsal destek Suriye’ye yönelik savaşın başarısız olmasına neden oldu. Böylesine bir savaşta böylesi bir cumhurbaşkanı Allah’ın bir nimetiydi.
Suriye için savaşmak, bölgeyi savunmaktır; Suriye’de yönetim devrilip el-Kaide hakim olsaydı Irak’ın ve Lübnan’ın kaderi ne olurdu bir düşünün.
Suriye meselesi bir şahıs ya da bir yönetim meselesi değildir. Bunlardan çok daha büyük bir meseledir” dedi.
Suriye devletinin istediği her yerde oluruz
Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah, Hizbullah güçlerinin Suriye’deki varlığı ve rolü ile ilgili bir soruya da şu cevabı verdi:
“Bize ihtiyaç duyulan her yerde gücümüzün yettiği ölçüsünce bulunuyoruz. Biz Suriye ordusuna yardım ediyoruz. Siyasi ve askeri kararlar tamamen Suriyeli yetkililerdedir. Bizden nerede yardım istiyorlarsa orada yardım ediyoruz.”