Ruhani: Anlaşmanın uygulanmasıyla Siyonistler dışında herkes mutlu

  • 17 Ocak 2016
  • 802 kez görüntülendi.
Ruhani: Anlaşmanın uygulanmasıyla Siyonistler dışında herkes mutlu

İran milletinin dik durarak canını ve kanını feda ettiğini dile getiren İran Cumhurbaşkanı, dünya ile yeni bir ekonomik ilişkilerde bulunmaya yönelik İran’a yeni bir pencere açıldığına dikkat çekti.

Bugün İslami Şura Meclisi’nde bulunarak yeni yıl bütçesini takdim ederken konuşma yapan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran’ın çağdaş siyasi tarihinin en karmaşık döneminde nükleer anlaşması sonucunda elde edilen başarıyı İran milleti ve meclisine tebrik ederek, İslam devriminin ilkelerinin yanı sıra yasal hakkını tespiti yolunda sabır ve direniş gösteren İran milletinin dik durarak canını ve kanını feda ettiğini dile getirdi.

Ruhani, İran’ın, en iyi diplomatlarını büyük güçlerle karşı karşıya getirdiğini hatırlatarak, nükleer müzakerelerinin bütün aşamalarından sonuna kadar İslam İnkılabı Rehberi’nin belirlediği çerçevede hareket etmelerine ve yol gösterici desteklerine vurgu yaptı.

Elde edilen getirinin bir tek devletin değil üç erkin getirisi olduğunun altını çizen İran Cumhurbaşkanı Ruhani, “Eğer ülkede güvenlik ve istikrar sağlanmasaydı ve ülke huzur içinde olmasaydı nükleer başarısı elde edilemezdi. Milli bir hareket olan bu yolda bize yardım eden herkese teşekkür ediyoruz”diye konuştu.

Konuşmasının bir bölümünde yaptırımların kalkması sonucunda İran milletinin yolu açıldığını dile getiren Hasan Ruhani, dünya ile yeni bir ekonomik ilişkilerde bulunmaya yönelik İran’a yeni bir pencere açıldığına dikkat çekti. Ruhani, “Anlaşmanın uygulanmasıyla herkes mutlu; Siyonistler, savaş çığırtkanları, İslam ülkeleri arasında nifak tohumları ekenler ve ABD’deki aşırıcılar dışında”diye konuştu.

5+1 ülkeleriyle imzalanan anlaşmayla İran’da ki tüm tarafların kazandığını söyleyen Ruhani, “Bu anlaşmayla hiç kimse mağlup olmadı; ne ülke içinde ne de ülke dışında” ifadelerini kullandı.

Ruhani, yaptırımların kaldırılmasıyla uzun yıllardır yüksek işsizlik ve enflasyon oranları ile mücadele eden İran ekonomisinde yaşanacak değişime de değindi. İran’a yapılacak olası yatırımlara dikkat çeken Ruhani,  yeni iş imkanları doğacağını belirtti.

İran’ın yıllık yüzde 8 oranında büyüme hedefi olduğunu hatırlatan Ruhani, 50 milyar dolarlık yabancı yatırıma ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Ruhani, her çeşit iç ve dış spekülasyonlardan uzak durmak gerektiğinin altını çizerek, halkın ekonomik durumunun iyileşmesine odaklanmak gerektiğini konuşmasına ekledi.

Ruhani, meydana gelen bu şartlardan yararlanarak, ülkenin gelişmesinin yanı sıra, bölge güvenliği ve istikrarına yönelik adım atmak gerektiğini kaydetti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.