Ruhani: Nükleer anlaşma diplomaside büyük İran milletinin sembolüdür

  • 07 Mayıs 2018
  • 1.139 kez görüntülendi.
Ruhani: Nükleer anlaşma diplomaside büyük İran milletinin sembolüdür

İslami İran cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, nükleer anlaşmanın uluslararası bir anlaşma olduğunu belirterek bu anlaşmayı, İran milletinin diplomasideki sembolü olarak niteledi.

Ruhani, İran’ın kuzeydoğusunda yer alan Horasanı Rezevi eyaletine bağlı Nişabur kentinde halka hitaben yaptığı konuşmada, İran milletini  baskı, tehdit ve zor yoluyla teslim alacaklarını sananların büyük bir yanlışlık içinde olduklarını söyledi.

Ruhani, İran’ın dünyaya defalarca nükleer silaha sahip olmadığını ve nükleer silahtan da yana olmadığını ilan ettiğini belirterek; ”Eğer İran nükleer silah yapmıyorsa İslam dininin hükümlerinden ve dini liderin  fetvasındandır” dedi.

İran cumhurbaşkanı, nükleer teknolojinin, barışçı hedeflerle beşeriyet için gerekli olduğunu ve bu doğrultuda nükleer bilimden elektrik üretimi, tıp, tarım, sağlık ve tedavi için istifade edildiğini belirterek, İran’ın bundan dolayı bölge ve dünyayı tehdit peşinde olmadığını kaydetti ve emperyalizmin İran milletini tehdit yoluyla teslim olamayacağını bilmesi gerektiğini zira  İran milletinin 8 yıllık zorunlu savaş döneminde bunu  çok açık bir şekilde dünyaya ispatladığını söyledi.

Ruhani, İslam, din ve inkılabın halkın sıkıntı çekmesini istemediğini belirterek, ”İslam, mantık dinidir ve beraber işbirliğiyle ülkenin ilerlemesi ve kalkınması için  hareket etmeliyiz’ dedi.

İslami İran cumhurbaşkanı, İran’ın Avrupa ve dünyaya demir çelik ihraç ettiğini de belirterek, ”Nişabur’da  demir çelik tesisinin açılışı ile bu bölgenin sanayi açıdan önemli bir kutba dönüşeceğini” söyledi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.