Şemhani: İran’ı tehdit etmek BM Sözleşmesi’nin ihlalidir

  • 13 Ekim 2015
  • 689 kez görüntülendi.
Şemhani: İran’ı tehdit etmek BM Sözleşmesi’nin ihlalidir

Bugün İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şemhani, BM Genel Sekreter Müsteşarı Jan Eliasson ile bir araya geldi..

Şemhani bu görüşmede bölgede bazı ülkelerin güç çıkarları uğruna meydana çıkardığı acı olaylara değinerek “BM’nin ilgisiz kalması ve askeri saldırılar, teröristlere silah ve para yardımı ve Filistin’de müslümanlara baskı uygulamak gibi durumların karşısında sessiz olması, bu kurumun devletler ve kamuoyu nezdindeki saygınlığını zedeliyor” diye belirtti.

Yemen krizinin sona ermesi için Yemenli gruplar arasında müzakerelerin yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Şemhani, BM’nin Yemen’de askeri saldırıya ciddi olarak tepki göstermemesinin kabul edilebilir olmadığını aktardı.

İran’ın sürekli Suriye’de silahlı gruplarla devlet arasında ateşkes sağlanması ve sivillerin canının korunması için elinden geleni yaptığına işaret eden Şemhani “Biz bu yolda tecrübe ve potansiyellerimizi BM ile paylaşmaya hazırız” açıklamasında bulundu.

İran’ın Suriye ve Irak’ta terörizmle soykırımı önlediğini ve bu ülkelerin yasal devletlerini desteklediğinin altını çizen Şemhani, Batı’nın da terörizmle mücadele için bölgede kalıcı güvenliğin sağlanması için girişimde bulunması gerektiğini dile getirdi.

BM Genel Sekreter Müsteşarı Jan Eliasson da bu görüşmede İran İslam Cumhuriyeti’nin mülteciler konusunda üstlendiği rolden dolayı teşekkürlerini bildirerek “Biz diğer ülkelerdeki mültecilere ilişkin de İran’ın tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz” diye açıkladı.

Bölgenin siyasi durumunun kritik olduğunu da belirten Eliasson “Suriye, Yemen ve Irak krizleri derin acı, hüzün ve kedere neden olmuş ve vekalet savaşları tehdidine göre bir an önce bu krizlerin barışçıl şekilde son bulması için çabalamalıyız” diye kaydetti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.